Idén első alkalommal osztotta ki a Wolters Kluwer az év jogász csapata díjat családjog kategóriában. Az elismerést a Deloitte Private szakértői szerezték meg egy családi vállalkozás átszervezésére irányuló innovatív jogi megoldással. A rideg üzleti és a bensőséges családi, személyes szempontok kiegyensúlyozását egy bizalmi vagyonkezelésen alapuló konstrukcióval tudták megvalósítani.

Forrás: http://www.jogiforum.hu/hirek/39941 (2018.12.10.)

 

Ebben az évben már harmadik alkalommal hirdette meg a Wolters Kluwer a Jogászdíj pályázatot, amivel a hazai jogász szakma kiemelkedő teljesítményt nyújtó, innovatív szereplőit ismerik el. Az ünnepélyes díjátadót november 30-án tartották és összesen 15 kategóriában osztották ki az elismeréseket. Családjog kategóriában a Deloitte Private hozta el a díjat. A Deloitte csapatának kiemelkedő teljesítményét mutatja, hogy idén adtak át először díjat ebben a kategóriában.

A kategória nehézségét az jelenti, hogy a családjog klasszikus, nagy múltra visszatekintő, jelentős gyakorlattal rendelkező jogterület. Míg az aktívabban formálódó területek, mint például a legal technology, vagy az adatvédelmi jog esetében sokszor szinte szükségszerű az innovatív megközelítés, addig a családjog területén komoly kihívást jelent az újszerűségre vonatkozó pályázati követelményeknek megfelelni.

A Deloitte Private csapata egy olyan projekttel pályázott, melynek keretében egy családi vállalatcsoport átszervezése során a magyar jogrendszerben viszonylag újdonságnak tekinthető bizalmi vagyonkezelési konstrukciót épített fel. Az átalakítás elsődleges célja a vállalkozáshoz is kapcsolódó családi vagyonjogi viszonyok rendezése volt a családi vállalkozás alapítói, valamint örököseik érdekeire való tekintettel.

A Deloitte Private megbízása során a cél az volt, hogy a cégvezetésben és cégfejlesztésben különböző jellegű és mértékű feladatot vállaló családtagok a családi konszenzussal összhangban részesülhessenek a cégcsoport eredményeiből. A reorganizáció ugyanakkor csak akkor lehetett sikeres, ha a családi tulajdonban megvalósuló átrendeződések nem hátráltatják, kockáztatják az üzleti folyamatokat. Prioritás volt továbbá az is, hogy egy esetleges öröklés, válás vagy más váratlan családi esemény ne eredményezze a vagyon szétaprózódását és az üzleti folyamatokat se akadályozza.

A Deloitte Private szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a működés és a jövőbeli növekedési tervek támogatása érdekében kialakított jogi konstrukció mellett egy bizalmi vagyonkezelési szerződés alkalmas leginkább a családtagok vagyoni elképzeléseinek leképezésére. A szakértői munka során szétválasztásra került a céges vagyonra, illetve az abból származó eredményre való jogosultság. A család, a Deloitte Private javaslatára, a magyar jogrendszer által biztosított bizalmi vagyonkezelés lehetőségét választotta, előnyben részesítve azt a külföldi jogrendszerek szabályaival szemben.

„Olyan keretrendszert alakítottunk ki, amely védi a családi vagyont a széttöredezéstől, beleértve a családon kívüli és azon belüli esetleges jövőbeli krízishelyzetekből fakadó változásokat. A konstrukció elősegíti a vállalkozások zavartalan működését, egyúttal biztosítja, hogy a család tagjai a családi konszenzusnak megfelelően részesülhessenek kifizetésekből. A megoldással gyakorlatilag az angolszász jogrendszerben régóta elterjedt, de Magyarországon még kevéssé ismert „family trust” intézményét ültettük át a Polgári Törvénykönyv szabályainak felhasználásával” – mondta el Baranyi Gábor, a Deloitte Private igazgatója.

 

A fórumról

Friss hírek

A Polaris Kupa első nyertese az FBN-H!

A Párizs melletti Fontainableau-ben tartotta az FBN-I múlt héten az ügyvezető titkárok szokásos éves találkozóját. 30 ország egyesületéből közel 50-en vettek részt az eseményen, s mindenki nagy meglepetésére az FBN-H elhozta az elsőként átadott Polaris Kupát!

   
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 30., Szerda

Családi történetek: „Az izsáki homoktól a nemzetközi cégbirodalomig”

Tommal már tervezzük egy ideje, hogy útnak indulunk és végig látogatjuk egyesületi tagcsaládjainkat. Családlátogatásaink elsődleges célja, hogy jobban megismerjünk Titeket és lássuk, miben tudná Egyesületünk még jobban támogatni Családotokat. Másodlagos célunk pedig, hogy a többi taggal is jobban megismertessünk Benneteket tanulságos történeteitek megosztásával.

Első célállomásunk Jakabszállás volt, ahol nagy örömünkre hat családtag fogadott bennünket a H. Szabó Családból. Bár mindenki nagyon fáradt volt az esti órákban, mégis a humor és a nevetés végig kísérte egész beszélgetésünket.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 11., Péntek

Beszámoló a 14. K&H Klubról (2018. november 28.)

Ékes Ákos (az Üzletfejlesztés vezetője) a november 28.-ai K&H Családi Vállalatok Klubján bevezetőjében beszélt a múlt héten átadott K&H Díjról és a nyertes pályázókról. Kiemelte, hogy idén a legtöbb pályázat a társadalmi felelősségvállalás kategóriában érkezett és a díjat jövőre is meghirdetik majd. A részletekért kattints ide

Örömmel vezette be a nap izgalmas és sokakat érintő témáját, melynek előzménye 4 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A K&H klubok indítását megelőzően ugyanis Ákos ellátogatott 10 családi céghez, akiket többek között a cégeladásról is faggatott és 10-ből 10-en azt válaszolták, szívesen eladnák a cégüket, ha a vevő számukra megfelelő árat kínálna.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Képek itt.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. December 17., Hétfő