Vállalati fenntarthatóság

Polaris, a fenntartható családi vállalatok mozgalma

A Polaris egy olyan nemzetközi mozgalom, amely lehető legnagyobb gazdasági, társadalmi és környezteti hatás elérésre törekvő családi vállalkozásokat tömöríti. Támogatjuk a tanulást, az innovációt és a közös alkotást – így a családi vállalkozások alakíthatják az emberek, a közösségek, a környezet és az eljövendő nemzedékek jövőjét.

A családi vállalkozások hatásai

Azért hoztuk létre a Polarist, ezt az átfogó keretrendszert, amely segíti a családi vállalkozásoknak a fenntartható jövővel kapcsolatos vállalásaik teljesítésében. A Polaris a Sarkcsillagról kapta a nevét; arról a vezérlő fényről, amely évezredeken keresztül segítette a felfedezőket, hiszen a helyzete az északi égbolton csaknem pontosan jelzi a Föld földrajzi északi pólusát. Őseink ezt a vezérlő csillagot követték, a családi vállalkozásoknak pedig a Polaris Keretrendszer mutat utat, mikor a helyes irányt keresik: az egyértelmű célt, amely pontosan kijelöli törekvéseink irányát, és meghatározza a döntéseinket.

A Polaris holisztikus szemlélettel közelít a fenntarthatósághoz, és figyelembe veszi a gazdasági, környezeti, társadalmi és kulturális szempontokat is. A valódi fenntarthatóság utat nyit a pozitív változásnak, kiterjed a környezettudatos gazdálkodásra és a pénzügyek felelős kezelésre, így gazdagabbá teszi a jövő generációit.

Polaris
Út a fenntarthatóság felé

A Polaris fejlesztése során alapvetően a családi vállalkozások érdekeit és kihívásait vettük figyelembe. A modell célja, hogy segítsen a családi vállalkozásoknak felmérni jelenlegi helyzetüket és meghatározni a számukra megfelelő irányt. Az alapja a rendszerben gondolkodás, és kiemelt fontossággal bír a személyes részvétel, valamint a kapcsolatok kialakítása és ápolása. Tudjuk, hogy az ilyen, alapokat érintő fejlődés esetében ritkán van egyetlen helyes megoldás, ezért arra bátorítunk, hogy találd meg azt az utat, amely a leginkább megfelel a családod és a vállalkozásod egyedi igényeinek.

Egy utazás állomásai

Ahogy a család és a vállalkozás halad előre az úton, mindkettő egyre elkötelezettebbé válik, és egyre több mindenre lesz hatással. És ami a legfontosabb: mindkettő kultúrája folyamatosan fejlődik.

TÖLTSD KI MOST A POLARIS HATÁZSVIZSGÁLATOT

Ha úgy érzed, hogy készen állsz arra, hogy a családi vállalatotok elinduljon a fenntarthatósághoz vezető úton, kattints a kitöltés gombra és mérd meg, hogy az iparági átlaghoz képest hogyan teljesítetek!

(A hatásvizsgálat egy ingyenes online eszköz, a B Lab és az FBN-I közös terméke. Öt téma köré épülnek a kérdések: irányítás, munkavállalók, környezet, közösségeink, családi elköteleződés.)

A Polaris Hatásvizsgálat magyar fordításban is elérhető

Letölthető angol nyelvű Polaris kiadványok

FBN-H