Rólunk

A Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Közhasznú Egyesületet (röviden FBN-H) 2009 novemberében régóta sikeres hazai vállalkozó családok alapították.

Küldetésünk a hosszú távon felelős, hazai családi vállalatok gazdasági és társadalmi értékteremtésének támogatása.

Középpontban a tulajdonos családok generációi közötti és azokon belüli együttműködés fejlesztése áll családi, tulajdonosi és menedzsment vonatkozásban. A támogatás képzési és értékteremtési területeken, regionális és nemzetközi szinteken valósul meg.

Célunk, hogy a felelős családi vállalkozások által felhalmozott megtakarítások Magyarországon maradjanak, működő tőke formájában.

Olyan felelős családi vállalkozásokat támogatunk, amelyek célja a munkahelyek létesítése és fenntartása, a családi vállalkozási modell meghonosítása, fenntartása és fejlesztése a jövő nemzedékek számára.

Videó lejátszása
Videó lejátszása
Videó lejátszása
Videó lejátszása
Videó lejátszása
Videó lejátszása
Videó lejátszása
Videó lejátszása

Egyesületünk szervei

Elnökség

Egyesületünk ügyvezető szerve a 7 tagból álló Elnökség. Az elnökségi tagok megbízatása 3 évre szól. Az elnökség dönt többek között az új tagok felvételéről, a Közgyűlés összehívásáról, elkészíti az egyesület éves programtervét és belső szabályzatait.

Boross Dávid

Elnök - Oázis Kertészeti Kft. - 2. generáció

Boross Dávid

2013-2019-ig az Egyesület társelnöke, most elnöke. A gimnázium mellett már dolgozott a szülei alapította Oázis Kertészetnél, majd a közgazdasági tanulmányait felhasználva aktívan terjeszkedő franchise rendszerré szervezte a céget. Az időközben vállalkozásból vállalattá lett Oázisnak előbb a marketing és hálózatfejlesztési vezetője, majd édesapját követően ügyvezetője, testvéreivel tulajdonosa lett. Mivel saját bőrén tapasztalja a családi vállalatok minden keservét-örömét, hivatásaként tekint a FBN-H-ban betöltött elnöki pozíciójára. Nevéhez köthető a Klub szakmai és tartalmi megújítása, az új NxG vezetők gondozása és az Egyesület operatív irányítása.

Magyar Lajos

Elnökségi tag – TLW Kft. – tulajdonos és ügyvezető

Magyar Lajos

Karcagi születésű, „eredeti kunsági ember”. A kunmadarasi gyermekévek után Nagykanizsán, a Kőolajbányászati- és Mélyfúróipari Technikumban, nyaranta pedig a magyar olajiparban kapta meg az „alapkiképzést”. 1975-ben a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen okl. gépészmérnök (gyártástechnológus-rendszerszervezői) diplomát szerzett. Munkás éveit 1975-ben a Tiszai Vegyi Kombinátban kezdte, ahol a gépész karbantartó ranglétrát végig járva 1994-ben gépészeti főosztályvezetőként, ill. a részvénytársaság felügyelő bizottsági tagjaként fejezte be nagyvállalati pályafutását. Még TVK-s zászló alatt 1992-ben Iránban egy ultra nagy nyomású technológiával rendelkező polietiléngyár háborús helyreállítási munkáit irányította, mint site manager. A Trans Lex Work (TLW) Kft. megalapításának egyik kezdeményezője, majd 1994-től a TLW alkalmazottja, ill. 1994–2018 között (egyik) tulajdonosa és ügyvezetője. 2018-tól – mint címzetes egyetemi docens - a Pannon Egyetemen üzemfenntartás és karbantartási esettanulmányok tantárgyat oktat BSc-s és MSc-s hallgatóknak. A Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozatában több szakmai területen szakértő minősítése van. Felesége korábban a cég minőségügyi igazgatója volt, gyermekei (Balázs és Katalin) jelenleg a TLW Kft.-t vezetik. Három okos és bátor lány unokája már bejelentkeztek a cég vezetésére, mint a 3. generáció képviselői!

Ifj. Martos Péter

Elnökségi tag - Reklámajándék.hu Kft. - 2. generáció

Ifj. Martos Péter

A szülei által alapított családi cégben 2019-ben kezdte el húgával közösen a vezetői felelősségek átvételét. Jelenleg marketinggel foglalkozik, emellett az export értékesítés is saját projektje. Gyerekkora óta minden nyáron a családi vállalkozásban dolgozott, majd a bécsi Webster University Business Management – Marketing szakán szerzett diplomát. 2018 óta - Schiller Márkkal közösen - a NxG Fórum vezetőiként a NxG közösség aktivizálásán fáradoznak, informális összejövetelek és szakmai programok szervezésével. 2019 óta az Egyesület elnökségi tagja.

Kürti Tamás

Társelnök, az Egyesület alapítója - Kürt Akadémia Zrt. - 2. generáció

Kürti Tamás

Technológiai vállalkozó családba született, rendkívüli teljesítményeket látott maga előtt példaként. Lapátolt szenet, szerelt számítógépet, dolgozott értékesítőként, projekt vezetőként, üzleti- és szervezetfejlesztési tanácsadóként, for profit és nonprofit igazgatósági tagként, csapatban, családjával és professzionális menedzsmenttel, itthon, a régióban, az Arab öbölben, Indiában és Amerikában. Jelenleg az általa alapított KÜRT Akadémia intézményvezetője. Lean-agilis és digitalizáció fókuszú stratégiai programokat vezet, valamint vállalat tulajdonos családokat segít családi, tulajdonosi és vállalati stratégiáik kialakításában, frissítésében, összehangolásában és megvalósításában.

Dr. Seenger Pál

Elnökségi tag - Pata József Gépipari Kft. - 2. generáció

Dr. Seenger Pál

Tősgyökeres egri polgárként immár 20 éve ügyvédként praktizálok Budapesten. Az Egyesületben 2013-2019-ig az Ellenőrzőbizottság elnöke voltam, 2019-től pedig elnökségi taggá választottak, továbbá megbízást kaptam a Szakpolitikai Fórum újjászervezésére és vezetésére. Büszke vagyok három nagy gyermekünkre, akiket feleségemmel együtt igyekszünk jó irányba terelgetni, nevelni. Feleségem, Dr. Pata Ildikó, mint egykori bíró, időben elkezdett és sikeresen megvalósított utódlás eredményeként ma az édesapja által alapított autóipari alkatrészeket gyártó családi vállalat tulajdonosa és vezetője. Megtiszteltetés számomra, hogy az Egyesület kiváló tagjaitól továbbra is bizalmat kaptam az elnökség munkájában való részvételre és a jövőben is aktívan közreműködve kívánom előmozdítani az Egyesület céljainak megvalósulását és sikeres fejlődését.

Béres Marcell

Elnökségi tag - Béres Gyógyszergyár Zrt. - 3. generáció

Béres Marcell

Magyarország legnagyobb, 100%-ban magyar tulajdonban lévő gyógyszergyára, a Béres Gyógyszergyár tulajdonos családjának tagja, 2019-2022 az Egyesület Ellenőrzőbizottságának tagja, 2022-től elnökségi tag. Közgazdász, 2014-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetés-szervezés mester szakán. A CEMS nemzetközi menedzsment képzés keretében fél évet tanult a Stockholm School of Economics-on, majd fél évet töltött szakmai gyakorlaton Németországban. Jelenleg a gyógyszergyár Innovációs és Portfóliómenedzsment Igazgatója és az Igazgatóság tagja, elsősorban az új termékötletek kidolgozásáért, a termékfejlesztési és bevezetési folyamatok koordinálásáért felel. Munkán kívül tagja és PR vezetője a Budapest Business Branch Toastmasters Nyilvános Beszéd Klubnak. Közeljövőbeli célja, hogy PhD fokozat megszerzésébe kezd, kutatásait családi vállalatok témakörében tervezi.

Pappné Dr. Berger Tímea

Elnökségi tag - Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. - 2. generáció

Pappné Dr. Berger Tímea

Jogot végezett, ezenkívül adatvédelmi szakjogász végzettséget szerzett és sikerrel zárta tanulmányaimat a biztosítási szakjogász képzésen. 2014-ben édesapjától egy félelmetes, izgalmas, kihívással teli feladatot kapott a családi vállalatuk életében, operatív vezetőként. Két gyermek büszke édesanyja, 2019-2022-ig az egyesület ellenőrzőbizottsági tagja, 2022-től pedig elnökségi tagja.

Ellenőrző bizottság

A 3 évre választott háromtagú Ellenőrzőbizottság az Egyesület felügyelőbizottsága, mely a törvényes és alapszabályszerű működést és gazdálkodást ellenőrzi.

 

Vaszkó Gábor

Az Ellenőrzőbizottság elnöke - V-Trade Kiállítások Kft. - 2. generáció

Vaszkó Gábor

A Vaszkó Családi Portfólió, 2. generációs nextgen vállalkozója. A vállalatban értékesítés és brand építés területen dolgozik. Házas, 3 gyermek büszke édesapja. 2013 óta az Ellenőrzőbizottság tagja, 2019 óta pedig elnöke.

Tóth Erzsébet

Az Ellenőrzőbizottság tagja – Pikopack Zrt. – 2. generáció

Tóth Erzsébet

A Pikopack Zrt. vezetőségének második generációs tagja. Egyetemi tanulmányait a Miskolci Egyetemen, gazdálkodási szakon, pénzügy-számviteli szakirányon végezte. 2005-ben Erasmus ösztöndíjjal a Poznan University of Economy hallgatója volt. Az egyetemi évek után az egyik BIG4 cégénél helyezkedett el, pénzintézeti auditori vonalon, majd 2 évvel később a bankszektorban kezdett dolgozni pénzintézeti, majd integrált kockázatelemzőként. A munka mellett elvégezte az ACCA képzést. A családi vállalkozásban 2013-tól dolgozik folyamatosan, főleg pénzügyi, illetve operatív területen. 2015 júniusától egy kislány boldog édesanyja. Az Egyesületben végzett munka nem ismeretlen számára, 2016 és 2019 között a Tagfelvételi és Etikai Bizottság tagja volt.

Fülöp Szabolcs

Az Ellenőrzőbizottság tagja – Trans-Sped Kft. – 2. generáció

Fülöp Szabolcs

Tagfelvételi és Etikai Bizottság

A Tagfelvételi és Etikai Bizottság a Közgyűlés által három évre megválasztott háromtagú testület. A Bizottság az Alapszabályban és a Magatartási és Etikai Kódexben foglalt rendelkezések érvényesülését felügyeli és eljár az Elnökség által elfogadott Tagfelvételi Szabályzat szerint a tagfelvételi eljárás során. Az Egyesület döntéshozó szerve a tagokból álló és az Elnök által vezetett Közgyűlés, mely évente legalább egy alkalommal ülésezik. 

Varga Szabolcs

A Tagfelvételi és Etikai Bizottság elnöke, az Egyesület alapítója

Varga Szabolcs

A bécsi székhelyű Bank Gutmann AG magyar irodájának vezetője. Az 1922-ben alapított anyabank Ausztria és a közép-kelet európai térség vezető családi tulajdonban lévő privátbankja. Jogi és közgazdaságtudományi diplomával rendelkezik, majd elvégezte a barcelonai IESE Business School vezetőképzői kurzusát. Számos, a családi vállalatokat érintő kezdeményezés elindítója, illetve résztvevője. Ilyen a Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület megalapítása 2009-ben, amelynek elnökségi tagja, majd etikai bizottsági elnöke. A Gutmann Családi Vállalat Szakmai Nap szervezője, amely az egész régióban immár hetedik éve folyó szakmai workshop sorozat. David Bork: Családi vállalkozások kis kézikönyve című műve régióbeli - többek között magyar nyelven történt- kiadásának egyik ötletgazdája.

Kling Szandra

A Tagfelvételi és Etikai Bizottság tagja - Kling Kft. - 2. generáció

Kling Szandra

11 éves korában kezdett vízilabdázni, 15 évesen már felnőtt OB1-ben játszott. Hatszoros felnőtt magyar bajnoki és négyszeres felnőtt magyar kupagyőztesi címmel büszkélkedhet, emellett csapatával az Universiade Egyetemi Olimpián ezüstérmet, az Ausztrál és Brazil kupán pedig bajnoki címet szerzett, ezutóbbit vendégjátékosként brazil színekben. Mindig is nagyon családcentrikus volt és - ahogy a “sportválasztása” is mutatja - a legnagyobb hajtóerői az összefogás, az összetartás, az együttműködés és az összjáték. Nem volt benne mindig biztos, hogy a családi cégnél fog kikötni, de azt mindig is tudta, hogy a családját mindennél jobban szereti. Ma már tudja és érzi, ez egy óriási megtiszteltetés, hogy a munkáját a szeretteivel együtt végezheti közös célokért és egymásért, tisztelve az előző generációkat és taposva az utat a következő generációknak. Az Óbudai Egyetemen diplomázott könnyűipari mérnökként és az egyetem mellett elvégezte a Kézápoló és Körömépítő iskolát is, mert szereti a szépítkezést és a divatot. 2019 óta az Egyesület Tagfelvételi és Etikai Bizottságának tagja.

Bárány László

A Tagfelvételi és Etikai Bizottság tagja - Master Good Kft. - alapító

Bárány László

2013-2019-ig az Egyesület elnöke, később társelnöke, a több, mint 2000 embert foglalkoztató Master Good cégcsoport tulajdonosa. Általános agrármérnökként végzett a Debreceni Egyetemen. A Hunnia Coop üzemben kezdett el dolgozni Kisvárdán, ahonnan termelési főmérnökként jött el. Az állami szektor hanyatlását követően döntött úgy, hogy 1988-ban létrehozza saját vállalkozását. A néhány ezres baromfitelep néhány év alatt a térség legnagyobb integrációja lett, ma pedig már az európai piac meghatározó szereplője. Nős, két fia a vállalkozásban dolgozik. Hosszú éveken át a Baromfi Terméktanács elnöke, a Magyar Brojler Szövetségnek az elnöke. 2013-ban Nyíregyházán ő lett az „Év embere”, 2019-ben pedig megkapta a „Debrecen Város Mecénása” díjat.

Vértes Gábor

A Tagfelvételi és Etikai Bizottság tagja - Pauker Holding Nyomdaipari Kft. - alapító

Vértes Gábor

Az Eötvös gimnáziumelvégzése után a Nyomdaipari Szakmunkásképzőben lett ofszet gépmester, ezt követően a Kossuth Nyomdában 1 évig gépmesterként dolgozott. Ezalatt megtanulta a fényszedő-korrektori szakmát és kíváncsiságból szakács-üzletvezetői szakképesítést szerzett. 1984-től lépett a magánvállalkozók rögös útjára, először egy építőipari cég reklám részlegét vezetve, majd egy kisebb kitérő után megalapította a Pauker Nyomdát. Az évek során sok társas vállalkozása volt. A nyomda mellett családja résztulajdonosa egy ingatlan-fejlesztő cégnek, egy papíráru nagykereskedésnek és egy étteremnek. 2016 óta az Egyesület Tagfelvételi és Etikai Bizottságának tagja.

Titkár

A Titkár az Elnökség által kiválasztott személy, akinek feladata a tagdíjak beszedése, beszámolók, költségvetések, riportok készítése, az elnökségi ülések és közgyűlések előkészítése, jegyzőkönyvvezetés, az Egyesület eseményeinek szervezése, hírlevelek szerkesztése, honlap adminisztráció, továbbá folyamatos kapcsolattartás az Egyesület tagjaival, partnereivel és a nemzetközi szervezettel.

Nagy Krisztina Zsuzsanna

Ügyvezető titkár

Nagy Krisztina Zsuzsanna

Cegléden született középiskolai tanár házaspár gyermekeként. Közgazdászként végzett a BGE-KVIF idegenforgalom és szálloda szakán, majd közgazdász tanár szakon is lediplomázott. Kedvtelésből megszerezte a mérlegképes könyvelői, majd angol és német nyelven az idegenvezetői képesítést. Mindig is vonzódott a rendezvényszervezéshez. Közel egy évtizeden át a Vista Utazási Irodák beutaztatási üzletágának vezetőjeként konferenciák és céges rendezvények teljeskörű szervezéséért és lebonyolításáért felelt. 2015 óta az Egyesület ügyvezető titkára, azóta nemcsak a család, hanem a családi vállalkozások is fontos szerepet játszanak az életében. Pszichológiát tanul a Debreceni Egyetemen és Budakeszin él három fiával.
FBN-H