Rólunk

A Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Közhasznú Egyesületet (röviden FBN-H) 2009 novemberében régóta sikeres hazai vállalkozó családok alapították.

Küldetésünk a hosszú távon felelős, hazai családi vállalatok gazdasági és társadalmi értékteremtésének támogatása.

Középpontban a tulajdonos családok generációi közötti és azokon belüli együttműködés fejlesztése áll családi, tulajdonosi és menedzsment vonatkozásban. A támogatás képzési és értékteremtési területeken, regionális és nemzetközi szinteken valósul meg.

Célunk, hogy a felelős családi vállalkozások által felhalmozott megtakarítások Magyarországon maradjanak, működő tőke formájában.

Olyan felelős családi vállalkozásokat támogatunk, amelyek célja a munkahelyek létesítése és fenntartása, a családi vállalkozási modell meghonosítása, fenntartása és fejlesztése a jövő nemzedékek számára.

Videó lejátszása
Videó lejátszása
Videó lejátszása

Egyesületünk szervei

Elnökség

Egyesületünk ügyvezető szerve a 7 tagból álló Elnökség. Az elnökségi tagok megbízatása 3 évre szól. Az elnökség dönt többek között az új tagok felvételéről, a Közgyűlés összehívásáról, elkészíti az egyesület éves programtervét és belső szabályzatait.

Boross Dávid

Elnök - Oázis Kertészeti Kft. - 2. generáció

Boross Dávid

2013-2019-ig az Egyesület társelnöke, most elnöke. A gimnázium mellett már dolgozott a szülei alapította Oázis Kertészetnél, majd a közgazdasági tanulmányait felhasználva aktívan terjeszkedő franchise rendszerré szervezte a céget. Az időközben vállalkozásból vállalattá lett Oázisnak előbb a marketing és hálózatfejlesztési vezetője, majd édesapját követően ügyvezetője, testvéreivel tulajdonosa lett. Mivel saját bőrén tapasztalja a családi vállalatok minden keservét-örömét, hivatásaként tekint a FBN-H-ban betöltött elnöki pozíciójára. Nevéhez köthető a Klub szakmai és tartalmi megújítása, az új NxG vezetők gondozása és az Egyesület operatív irányítása.

Bárány László

Társelnök - Master Good Kft. - alapító

Bárány László

2013-2019-ig az Egyesület elnöke, most társelnöke, a több, mint 2000 embert foglalkoztató Master Good cégcsoport tulajdonosa. Általános agrármérnökként végzett a Debreceni Egyetemen. A Hunnia Coop üzemben kezdett el dolgozni Kisvárdán, ahonnan termelési főmérnökként jött el. Az állami szektor hanyatlását követően döntött úgy, hogy 1988-ban létrehozza saját vállalkozását. A néhány ezres baromfitelep néhány év alatt a térség legnagyobb integrációja lett, ma pedig már az európai piac meghatározó szereplője. Nős, két fia a vállalkozásban dolgozik. Hosszú éveken át a Baromfi Terméktanács elnöke, a Magyar Brojler Szövetségnek az elnöke. 2013-ban Nyíregyházán ő lett az „Év embere”, 2019-ben pedig megkapta a „Debrecen Város Mecénása” díjat.

Balázs Márta

Elnökségi tag - Tatár Pékség Kft. - 2. generáció

Balázs Márta

2019. óta az Egyesület elnökségi tagja, az EDIMART Tolmács- és Fordítóiroda ügyvezetője, társtulajdonosa. Saját cégén belül főleg stratégiával és üzletfejlesztéssel foglalkozik, továbbá a tolmácsolási üzletág vezetése is hozzá tartozik. Alapítója és elnökségi tagja a Professzionális Nyelvi Szolgáltatók Egyesületének. Fő célja a magyarországi fordítóipari szereplők összefogása, a jövő kihívásaira való együttes felkészülés és a feltörekvő tehetségek támogatása. Tatár Antal (Tatár Pékség Kft.) feleségeként került az Egyesülethez. Az elmúlt években örömmel vállalta el a Fenntarthatósági Fórum berkein belül működő Társadalmi Felelősségvállalás munkacsoport vezetését, melynek keretében évről évre jótékonysági bejglisütést szervez és népszerűsíti a magyar középiskolások körében a családi vállalatokat, mint vonzó munkahelyeket.

Dr. Seenger Pál

Elnökségi tag - Pata József Gépipari Kft. - 2. generáció

Dr. Seenger Pál

Tősgyökeres egri polgárként immár 20 éve ügyvédként praktizál Budapesten. Az Egyesületben az elmúlt 6 évben az Ellenőrző Bizottság elnöke volt, nemrégiben pedig az elnökségtől megbízást kaptam a Szakpolitikai Fórum újjászervezésére és vezetésére. Büszke vagyok három nagy gyermekünkre, akiket feleségemmel együtt igyekszünk jó irányba terelgetni, nevelni. Feleségem, Dr. Pata Ildikó, mint egykori bíró, időben elkezdett és sikeresen megvalósított utódlás eredményeként ma az édesapja által alapított autóipari alkatrészeket gyártó családi vállalat tulajdonosa és vezetője. Megtiszteltetés számomra, hogy az Egyesület kiváló tagjaitól jelölést kaptam az elnökség munkájában való részvételre. Amennyiben elnyerem a tagság bizalmát, az elnökségben, úgyis mint a Szakpolitikai Fórum vezetője, továbbra is aktívan közreműködve kívánom előmozdítani az Egyesület céljainak megvalósulását és további sikeres fejlődését.

Kürti Tamás

Elnökségi tag, az Egyesület alapítója - Kürt Akadémia Kft. - 2. generáció

Kürti Tamás

Technológiai vállalkozó családba született, rendkívüli teljesítményeket látott maga előtt példaként. Lapátolt szenet, szerelt számítógépet, dolgozott értékesítőként, projekt és kutatás-fejlesztési vezetőként, üzleti- és szervezetfejlesztési tanácsadóként, for profit és nonprofit felsővezetőként, csapatban, családjával és professzionális menedzsmenttel, itthon, a régióban, az Arab öbölben, Indiában és Amerikában.

Schiller Márk

Elnökségi tag - Schiller Autó Család - 3. generáció

Schiller Márk

3. generációként a Schiller Autó Család marketing vezetője. Már óvodában is autó volt a jelem, s amióta az eszét tudja, édesapjával és nagypapájával szeretett volna dolgozni. 13 éves korom óta folyamatosan kisebb-nagyobb mértékben tapasztalta meg a családi vállalkozásuk működését, ahol 2016 szeptembere óta teljes állásban dolgozik. Célja, hogy amit elődei létrehoztak, azt értékeik mentén fenntartsa és egy újabb szintre emelje.

Ifj. Martos Péter

Elnökségi tag - Reklámajándék.hu Kft. - 2. generáció

Ifj. Martos Péter

A szülei által alapított családi cégben 2019-ben kezdte el húgával közösen a vezetői felelősségek átvételét. Jelenleg marketinggel foglalkozik, emellett az export értékesítés is saját projektje. Gyerekkora óta minden nyáron a családi vállalkozásban dolgozott, majd a bécsi Webster University Business Management – Marketing szakán szerzett diplomát. 2018 óta - Schiller Márkkal közösen - a NxG Fórum vezetőiként a NxG közösség aktivizálásán fáradoznak, informális összejövetelek és szakmai programok szervezésével. 2019 óta az Egyesület elnökségi tagja.

Ellenőrző bizottság

A 3 évre választott háromtagú Ellenőrzőbizottság az Egyesület felügyelőbizottsága, mely a törvényes és alapszabályszerű működést és gazdálkodást ellenőrzi.

 

Vaszkó Gábor

Az Ellenőrzőbizottság elnöke - V-Trade Kiállítások Kft. - 2. generáció

Vaszkó Gábor

A Vaszkó Családi Portfólió, 2. generációs nextgen vállalkozója. A vállalatban értékesítés és brand építés területen dolgozik. Házas, 3 gyermek büszke édesapja. 2013 óta az Ellenőrzőbizottság tagja, 2019 óta pedig elnöke.

Béres Marcell

Ellenőrzőbizottsági tag - Béres Gyógyszergyár Zrt. - 3. generáció

Béres Marcell

Magyarország legnagyobb, 100%-ban magyar tulajdonban lévő gyógyszergyára, a Béres Gyógyszergyár tulajdonos családjának tagja, 2019 óta az Egyesület Ellenőrzőbizottságának tagja. Közgazdász, 2014-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetés-szervezés mester szakán. A CEMS nemzetközi menedzsment képzés keretében fél évet tanult a Stockholm School of Economics-on, majd fél évet töltött szakmai gyakorlaton Németországban. Jelenleg a gyógyszergyár Innovációs és Portfóliómenedzsment Igazgatója és az Igazgatóság tagja, elsősorban az új termékötletek kidolgozásáért, a termékfejlesztési és bevezetési folyamatok koordinálásáért felel. Munkán kívül tagja és PR vezetője a Budapest Business Branch Toastmasters Nyilvános Beszéd Klubnak. Közeljövőbeli célja, hogy PhD fokozat megszerzésébe kezd, kutatásait családi vállalatok témakörében tervezi.

Pappné Dr. Berger Tímea

Ellenőrzőbizottsági tag - Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. - 2. generáció

Pappné Dr. Berger Tímea

Jogot végezett, ezenkívül adatvédelmi szakjogász végzettséget szerzett és sikerrel zárta tanulmányaimat a biztosítási szakjogász képzésen. 2014-ben édesapjától egy félelmetes, izgalmas, kihívással teli feladatot kapott a családi vállalatuk életében, operatív vezetőként. Két gyermek büszke édesanyja, 2019 óta pedig az Egyesület ellenőrzőbizottsági tagja.

Tagfelvételi és Etikai Bizottság

A Tagfelvételi és Etikai Bizottság a Közgyűlés által három évre megválasztott háromtagú testület. A Bizottság az Alapszabályban és a Magatartási és Etikai Kódexben foglalt rendelkezések érvényesülését felügyeli és eljár az Elnökség által elfogadott Tagfelvételi Szabályzat szerint a tagfelvételi eljárás során. Az Egyesület döntéshozó szerve a tagokból álló és az Elnök által vezetett Közgyűlés, mely évente legalább egy alkalommal ülésezik. 

Varga Szabolcs

A Tagfelvételi és Etikai Bizottság elnöke, az Egyesület alapítója

Varga Szabolcs

A bécsi székhelyű Bank Gutmann AG magyar irodájának vezetője. Az 1922-ben alapított anyabank Ausztria és a közép-kelet európai térség vezető családi tulajdonban lévő privátbankja. Jogi és közgazdaságtudományi diplomával rendelkezik, majd elvégezte a barcelonai IESE Business School vezetőképzői kurzusát. Számos, a családi vállalatokat érintő kezdeményezés elindítója, illetve résztvevője. Ilyen a Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület megalapítása 2009-ben, amelynek elnökségi tagja, majd etikai bizottsági elnöke. A Gutmann Családi Vállalat Szakmai Nap szervezője, amely az egész régióban immár hetedik éve folyó szakmai workshop sorozat. David Bork: Családi vállalkozások kis kézikönyve című műve régióbeli - többek között magyar nyelven történt- kiadásának egyik ötletgazdája.

Kling Szandra

A Tagfelvételi és Etikai Bizottság tagja - Kling Kft. - 2. generáció

Kling Szandra

11 éves korában kezdett vízilabdázni, 15 évesen már felnőtt OB1-ben játszott. Hatszoros felnőtt magyar bajnoki és négyszeres felnőtt magyar kupagyőztesi címmel büszkélkedhet, emellett csapatával az Universiade Egyetemi Olimpián ezüstérmet, az Ausztrál és Brazil kupán pedig bajnoki címet szerzett, ezutóbbit vendégjátékosként brazil színekben. Mindig is nagyon családcentrikus volt és - ahogy a “sportválasztása” is mutatja - a legnagyobb hajtóerői az összefogás, az összetartás, az együttműködés és az összjáték. Nem volt benne mindig biztos, hogy a családi cégnél fog kikötni, de azt mindig is tudta, hogy a családját mindennél jobban szereti. Ma már tudja és érzi, ez egy óriási megtiszteltetés, hogy a munkáját a szeretteivel együtt végezheti közös célokért és egymásért, tisztelve az előző generációkat és taposva az utat a következő generációknak. Az Óbudai Egyetemen diplomázott könnyűipari mérnökként és az egyetem mellett elvégezte a Kézápoló és Körömépítő iskolát is, mert szereti a szépítkezést és a divatot. 2019 óta az Egyesület Tagfelvételi és Etikai Bizottságának tagja.

Vértes Gábor

A Tagfelvételi és Etikai Bizottság tagja - Pauker Holding Nyomdaipari Kft. - alapító

Vértes Gábor

Az Eötvös gimnáziumelvégzése után a Nyomdaipari Szakmunkásképzőben lett ofszet gépmester, ezt követően a Kossuth Nyomdában 1 évig gépmesterként dolgozott. Ezalatt megtanulta a fényszedő-korrektori szakmát és kíváncsiságból szakács-üzletvezetői szakképesítést szerzett. 1984-től lépett a magánvállalkozók rögös útjára, először egy építőipari cég reklám részlegét vezetve, majd egy kisebb kitérő után megalapította a Pauker Nyomdát. Az évek során sok társas vállalkozása volt. A nyomda mellett családja résztulajdonosa egy ingatlan-fejlesztő cégnek, egy papíráru nagykereskedésnek és egy étteremnek. 2016 óta az Egyesület Tagfelvételi és Etikai Bizottságának tagja.

Titkár

A Titkár az Elnökség által kiválasztott személy, akinek feladata a tagdíjak beszedése, beszámolók, költségvetések, riportok készítése, az elnökségi ülések és közgyűlések előkészítése, jegyzőkönyvvezetés, az Egyesület eseményeinek szervezése, hírlevelek szerkesztése, honlap adminisztráció, továbbá folyamatos kapcsolattartás az Egyesület tagjaival, partnereivel és a nemzetközi szervezettel.

Csideiné Nagy Krisztina

Ügyvezető titkár

Csideiné Nagy Krisztina

Cegléden született középiskolai tanár házaspár gyermekeként. Közgazdászként végzett a BGE-KVIF idegenforgalom és szálloda szakán, majd közgazdász tanár szakon is lediplomázott. Kedvtelésből megszerezte a mérlegképes könyvelői, majd angol és német nyelven az idegenvezetői képesítést. Mindig is vonzódott a rendezvényszervezéshez. Közel egy évtizeden át a Vista Utazási Irodák beutaztatási üzletágának vezetőjeként konferenciák és céges rendezvények teljeskörű szervezéséért és lebonyolításáért felelt. 2015 óta az Egyesület ügyvezető titkára, azóta nemcsak a család, hanem a családi vállalkozások is fontos szerepet játszanak az életében. Budakeszin él férjével és 3 fiukkal.