A hazai GDP-nek nagyjából a felét családi cégek adják, és nagyjából a foglalkoztatottak felének biztosítanak munkahelyet – mondta Ékes Ákos, a K&H Bank Üzletfejlesztési főosztályának vezetője a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Kotroczó Melitta)

Magyarországon a rendszerváltást követő években kezdődött a szabad piacgazdaság, akkor lehetett családi vállalkozást alapítani, vagy újra alapítani. Az akkor megalakult cégek zöménél most érik a generációváltás.

Ékes Ákos, a K&H Bank Üzletfejlesztési főosztályának vezetője a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján elmondta, a vállalkozások öt százalékánál az elmúlt 5 évben ez megtörtént. A családi tulajdonban lévő cégek 13 százalékánál mostanában esedékes, ötven százalékuknak a következő 5 évben kell lebonyolítaniuk a váltást, 32 százalékukat pedig nem érinti még a generációváltás. A vállalkozások 47 százalékának nincs semmilyen utódlási terve, és 96 százalékuknál nem készül írásos terv. A cégek tulajdonosainak a 48,5 százaléka szeretné, ha családon belül maradna a vállalkozás tulajdonjoga és vezetése is, 15,8 százalékuk szeretné, ha a tulajdonjog a családban maradna, de a vezetői feladatokat külső félre, felépített menedzsmentre bízná. A tulajdonosoknak csak a 8,9 százaléka gondolkodik külső félnek történő eladásban.

Nehezíti a generációváltást, hogy nincs múltja Magyarországon, eddigi tapasztalatokra és külföldi módszerekre tudnak csak támaszkodni a tulajdonosok. Ékes Ákos elmondása szerint a K&H külön hangsúlyt fordít arra, hogy a családi vállalkozásoknak segíteni tudjon a generációváltásban, négy évvel ezelőtt programokat dolgoztak ki erre, olyan szakemberekkel kerültek kapcsolatba, akik nagy szakértelemmel tudnak segíteni az érintetteknek.

Van egy erős jogi része a folyamatnak, de az is fontos, hogy a család úgy tudjon együttműködni, hogy a generációváltás gördülékenyen haladjon. Hozzátette, a generációváltásban már van néhány jó gyakorlat a hazai piacon is, ezért fontosnak gondolja, hogy a családi vállalkozások tulajdonosainak legyen lehetőségük beszélgetni egymással, cserélhessenek tapasztalatot. Ezért szerveznek évente négy alkalommal egy klub alkalmat, ahol olyan tulajdonosok és vezetők találkozhatnak, akik cégének éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot.Létrehoztak továbbá egy családi vállalkozások kiválósági díjat is, hogy a jó gyakorlatokra felhívják mások figyelmét is.

A fórumról

Friss hírek

A Polaris Kupa első nyertese az FBN-H!

A Párizs melletti Fontainableau-ben tartotta az FBN-I múlt héten az ügyvezető titkárok szokásos éves találkozóját. 30 ország egyesületéből közel 50-en vettek részt az eseményen, s mindenki nagy meglepetésére az FBN-H elhozta az elsőként átadott Polaris Kupát!

   
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 30., Szerda

Családi történetek: „Az izsáki homoktól a nemzetközi cégbirodalomig”

Tommal már tervezzük egy ideje, hogy útnak indulunk és végig látogatjuk egyesületi tagcsaládjainkat. Családlátogatásaink elsődleges célja, hogy jobban megismerjünk Titeket és lássuk, miben tudná Egyesületünk még jobban támogatni Családotokat. Másodlagos célunk pedig, hogy a többi taggal is jobban megismertessünk Benneteket tanulságos történeteitek megosztásával.

Első célállomásunk Jakabszállás volt, ahol nagy örömünkre hat családtag fogadott bennünket a H. Szabó Családból. Bár mindenki nagyon fáradt volt az esti órákban, mégis a humor és a nevetés végig kísérte egész beszélgetésünket.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 11., Péntek

Beszámoló a 14. K&H Klubról (2018. november 28.)

Ékes Ákos (az Üzletfejlesztés vezetője) a november 28.-ai K&H Családi Vállalatok Klubján bevezetőjében beszélt a múlt héten átadott K&H Díjról és a nyertes pályázókról. Kiemelte, hogy idén a legtöbb pályázat a társadalmi felelősségvállalás kategóriában érkezett és a díjat jövőre is meghirdetik majd. A részletekért kattints ide

Örömmel vezette be a nap izgalmas és sokakat érintő témáját, melynek előzménye 4 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A K&H klubok indítását megelőzően ugyanis Ákos ellátogatott 10 családi céghez, akiket többek között a cégeladásról is faggatott és 10-ből 10-en azt válaszolták, szívesen eladnák a cégüket, ha a vevő számukra megfelelő árat kínálna.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Képek itt.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. December 17., Hétfő

Komócsin Lauránál járt a Női Fórum

A coaching abban segít, hogy még sikeresebbek és boldogabbak legyünk, a coach pedig nem más, mint gyémántcsiszoló. 

Fórumvezetőnk, Dóra Hajni jóvoltából egy DIADALmas self-coachingon vehettek részt Egyesületünk női tagjai - mintegy 30-an - november 16-án az első magyar coaching modell megalkotója, Komócsin Laura vezetésével. Laura prezentációját ide kattintva tudod megtekinteni. 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. November 22., Csütörtök