kakas

Nem valós veszély, hogy a magyar embereknek ne jusson elegendő csirke – Interjú Bárány Lászlóval

Az ellátás biztonságban van, de a baromfi ára a tavalyi évhez képest 50 százalékkal nőtt. Ennek elsődleges oka az energia és a takarmány árának sosem látott emelkedése – mondta el Bárány László, a Master Good ügyvezető-tulajdonosa.

Több mint 100 éves történettel rendelkezik a családi vállalkozás, de a ma ismert Master Good 1994-ben indult. Ennyi év távlatában milyennek értékeli a jelenlegi gazdasági helyzetet? Voltak ennél nehezebb idők?

Mindig is voltak nehezebb időszakok, csak ezek más formábban jelennek meg. A mostani nehézségeket sok tényező gyors változása generálta, de ezekre válaszokat kell találni. A múltból merített tapasztalatok alapján biztosak vagyunk benne, hogy meg fogjuk találni a megoldást a problémákra. A 2008-as válság idején még pánikban voltunk mi is, de most biztosak vagyunk abban, hogy az, aki mindent megtesz a sikerért, ott nem fog elmaradni a jutalom, amit persze egy széles skálán lehet értékelni ebben ilyen helyzetben: sikernek kell elkönyvelni azt is, ha a cégcsoport biztonságosan átvészeli a nehéz időszakot.

Bárány László

Egy év eleji interjújában mondta el, hogy idén zártak le egy évtizedes aranykort. Miért kellet ezt lezárni?

Ez akkor még csak egy megérzés volt, ami sajnos beigazolódott. A családnak van egy mondása: semmi sem tart örökké, a jó sem és a rossz sem. Amikor prosperálunk, akkor már készülünk arra, hogy ez nem állandó, de ez fordítva is igaz: ebből a mondásból merítünk erőt a nehéz helyzetekben. Annyira kedvező volt a gazdasági környezet 2015 és 2019 között, hogy számítani lehetett arra, hogy ez változni fog. A koronavírus utáni időszak mutatott rá, hogy az aranykor elmúlóban van. Arra számítok, hogy egy hosszabb ideig tartó kedvezőtlen időszak előtt állunk, amiből Magyarország és Európa csak az évtized végére fog teljesen talpra állni.

Milyen válságálló intézkedéseket hoztak a cégcsoportnál?

Az élet adta kihívásokra megfelelő válasszal kell reagálni, így az energiahatékonyságra és a gázfüggőség csökkentésére nagy hangsúlyt fektetünk. A nehézségek ellenére próbálunk továbbra is növekedési pályán maradni.

Az energia ára jelenti a legnagyobb nehézséget?

Az energia és a takarmány ára együttesen. Mindkét esetben jelentős árnövelő hatása van az orosz-ukrán háborúnak, de a takarmány árát tovább növelte az Európát sújtó aszály is. A három évvel ezelőtti gabonaárak a négyszeresére nőttek.

Petneháza keltető

Várható további drágulás?

Jóslatokba nem bocsátkoznék, tavaly is úgy gondoltam, hogy ennél nem lehet drágább a takarmány, de a jelen rácáfolt. Erre is igaz egy családi mondásunk: olyan nincs, hogy csak felfelé megyünk a hegyre. Egyszer el fogjuk érni a csúcspontot, amit remélem már idén elérünk és globálisan mérséklődnek az árak.

A legtöbb ágazatban a munkaerőhiány jelenti a legnagyobb nehézséget. Ez a trend átfordulhat a borúsabb gazdasági helyzetben?

Az elmúlt egy évtized fejlesztéseinek köszönhetően Magyarországon szinte eltűnt a munkanélküliség, de ezt követően azonnal munkaerőhiány lépett fel. Augusztustól – amikor az energiárak elkezdtek elszabadulni – azt tapasztaljuk, hogy kissé enyhült a munkaerőhiány. Mennyiség szempontjából nem okoz gondoz a szükséges létszám felöltése, de minőségi és szakképzett munkaerőből továbbra is hiány van. Erre megoldás lehet a költséges automatizálás vagy a minőségi munkaerő bevonzása.

Mire van szüksége egy szakképzett munkavállalónak?

A 21. századi embernek alacsonyabb a terhelhetősége, egyszerűen mások az igények, mint korábban. A pénz továbbra is fontos, de már nem ez az egyetlen szempont. Annak a generációnak, ami most lép be a munka világába, annak az énidő kiemelt fontossággal bír. Ez komoly nehézség elé állítja a munkáltatókat, de tudomásul kell vennünk a társadalmi változásokat.

A globális gazdasági folyamatok és az aszály mellett a madárinfluenza is veszélyt jelent. A járvány erősödésére számít?

A madárinfluenza-járvány a költöző madarak mozgásával erősödik fel, tehát tavasszal és ősszel. A tengerparti területeken már megjelent a járvány, de Magyarországon is meg fog jelenni a madárinfluenza, ami egy ciklikusan megjelenő betegség: meg kell tanulnunk vele együtt élni.

Ha Európában jelentős lesz a madárinfluenza okozta termeléskiesés, akkor annak árfelhajtó hatása lesz, de a termelők évről évre egyre fegyelmezettebben tartják az állatokat, így bízom benne, hogy kisebb lesz a veszteség, mint a tavalyi évben.

Április végén azt nyilatkozta, hogy július elejéig még kitart az ágazat, de támogatás nélkül fél éven belül megszűnhet a hazai csirketartás. Ez továbbra is valós veszélyt jelent?

Már több – nem energiahatékonyan működő – hazai telep hagyott fel a csirketartással.

Ettől függetlenül az ellátás biztosított Magyarországon?

Magyarország évek óta exportra termel. A Master Good adja a magyar termelés közel felét, de még így is a teljes termelésünk 70 százaléka export. Nem valós veszély, hogy a magyar embereknek ne jusson elegendő csirke.

Master Good tanyasi csirke

Hány százalékkal nőtt a baromfi ára a tavalyi évhez képest?

Közel 50 százalékkal nőtt a baromfi ára, ami elsősorban az energia és a takarmány drágulása miatt következett be.

Számíthatunk további drágulásra?

A tél beköszöntével nő az energiaigény, így a fűtési költségek is jelentősen megugranak. Erre felkészülve októberben közel 10 százalékkal növeltük az árakat, ami várhatóan megegyezik az ipariági szinttel. Ha a költségszintek megállnak a jelenleginél, akkor nem várható további emelés. A termelők nem nyernek az áremeléssel, hiszen az jelentősen rontja a termék eladhatóságát, miközben a költségek folyamatosan nőnek.

A hatósági árak milyen hatással volt a jövedelmezőségre?

A hatósági ár nagyon keményen érinti a kiskereskedelmet. 30 százalékkal veszik drágábban az áruházak a csirkemellfilét, mint amennyiért el tudják adni.

Nyereséges évet zárhatnak 2022-ben?

Igen, de a 2023-as év sokkal nehezebb lesz, mivel idén az embereknek még több pénze volt, mint tavaly, de ez jövőre változni fog.

Jelentős részét teszi ki a forgalmuknak az export. Ez továbbra is erős?

A forgalmunk 25-30 százaléka belföldi, míg a fennmaradó rész export, szeretünk több lábon állni és közben egyensúlyt tartani.

Hány országba szállítanak?

47 országba szállítunk. Ausztrália és az Antarktisz kivételével minden kontinensen jelen vagyunk.

Terveznek további akvizíciókat vagy be kell húzni a féket?

Nyitott szemmel járunk. Az elkövetkezendő években biztosan lesz lehetőségünk olyan akvizícióra, ami számunkra is érdekes lehet, hiszen sokan kerülhetnek majd nehéz gazdasági helyzetbe. Egy válságnak mindig vannak nyertesei és vesztesei.

Egyre többen – a Master Good is – gyártanak vegán termékeket. Önök készülnek valamilyen innovációval ezen a téren?

Folyamatosan fejlesztjük és bővítjük a vegán portfóliónkat, de a teljes termeléshez képest marginális mennyiséget készítünk, mivel Magyarországon a vegán kultúra gyerekcipőben jár. A jövőben a nagyobb piacot a flexitáriánusok fogják jelenti. Ők nem szeretnék a húsfogyasztást feladni, csupán csökkenteni azt.

Forrás: dinnigguide.hu 2022. október 17. Takács Zsolt

Megosztás

Átadták az “Év agrár duális képzőhelye” díjat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara második alkalommal hirdette meg országos pályázatát 3 kategóriában. A kamara a díj odaítélésével azoknak az agrárágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak szeretné megköszönni az

Ki veszi át a családi vállalkozást?

Az érzelmek a legnagyobb gát a generációváltás során. Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy 153 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon, mely a hazai cégek mintegy

FBN-H