gellert akos

Az innovációra építené a jövőt

Itt működnek, itt szeretnének beruházni, itt akar hozzájárulni a vonzóbb gazdasági környezet megteremtéséhez, mondta Gellért Ákos, a megyei kamara újonnan megválasztott ipari alelnöke, a Naturtex egyik ügyvezetője beiktatásakor. Szerinte futnak olyan ígéretes projektek, amiből gyártelepítés is lehet.

– A Budapesti Műszaki Egyetem MBA pénzügy-gazdasági szakán végeztem levelezőn, ugyanis már az érettségi után elkezdtem dolgozni a családi vállalkozásnál. Ma a cégcsoport zászlóshajója a Naturtex, testvéremmel, Balázzsal, mint második generációs ügyvezetők az operatív dolgokat intézzük, de édesapám is aktív. A stratégiai döntéseket mindig hárman hozzuk meg – mutatkozott be röviden.

Aktuális téma a generációváltás, most érik el a rendszerváltozás körül született cégek a 30 éves kort, az alapítók szeretnének eggyel hátrább lépni. Véleménye szerint erre is fókuszálniuk kell a kamaránál, sok ígéretes vállalkozás azért fejezi be, mert nincs, aki továbbvigye.

– A magyar tulajdonú családi vállalkozást még 1989-ben alapította édesapám. A Naturtex ma 160 embernek biztosít megélhetést, miközben a hazai ágyneműipar egyik vezető szereplője. Árbevételünk 75 százaléka export, több mint 40 országba szállítunk. Három megyei egységünket folyamatosan fejlesztjük, a két konfekciót Szegeden, valamint a vajháti tollfeldolgozót is – beszélt a cégükről.

Az új ipari alelnök úgy látja, a kamarát attraktívabbá kell tenni, jobban megismertetni a vállalkozásokkal. Sokkal szélesebb körben érhetők el szolgáltatásai, mint ami erről a köztudatban van. És az adott kor kihívásaihoz kell igazodni, ami most a járványhelyzet. Hangsúlyozta, az elmúlt hónapokban több gazdaságélénkítő konstrukció érhető el, mind pályázat, mind kedvezményes hitel formájában.

– Iparban nem vagyunk egy erős megye, ugyanakkor a műszaki képzés erősödésével ez változhat, meg kell találni azokat a projekteket, amivel a lemaradás csökkenthető, és ez nem csak az autóipar lehet. A lézeres központra, az egyetemre, a humán erőforrás tőkére, innovatív technológiákra gondolok. Magasabb hozzáadott értékű termékek gyártására van szükség, ahogy azt Kőkuti Attila is hangsúlyozta. Lehet az gyógyszeripar, energetikai, akár az ELI kutatási eredményeire alapozott ipari fejlesztés is, több olyan projekt fut, aminek a végeredménye akár gyártelepítés is lehet – beszélt a feladatokról.

Forrás: delmagyar.hu, Kovács András

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

A sikeres generációváltás titka

Nagyjából erre az évtizedre esik az első generációs cégalapítók zömének stafétaátadása. Olyan embereknek kell megválniuk a cégüktől, akik egyek az alkotásukkal, akik nélkül a cég

Ez történt 2022-ben

Februári klub (február 3.) – 26 családból 51 fő vett részt A klub témája az ön- és családismeret, és a konfliktusok kezelése volt. Dr. Wieszt