gellert akos

Az innovációra építené a jövőt

Itt működnek, itt szeretnének beruházni, itt akar hozzájárulni a vonzóbb gazdasági környezet megteremtéséhez, mondta Gellért Ákos, a megyei kamara újonnan megválasztott ipari alelnöke, a Naturtex egyik ügyvezetője beiktatásakor. Szerinte futnak olyan ígéretes projektek, amiből gyártelepítés is lehet.

– A Budapesti Műszaki Egyetem MBA pénzügy-gazdasági szakán végeztem levelezőn, ugyanis már az érettségi után elkezdtem dolgozni a családi vállalkozásnál. Ma a cégcsoport zászlóshajója a Naturtex, testvéremmel, Balázzsal, mint második generációs ügyvezetők az operatív dolgokat intézzük, de édesapám is aktív. A stratégiai döntéseket mindig hárman hozzuk meg – mutatkozott be röviden.

Aktuális téma a generációváltás, most érik el a rendszerváltozás körül született cégek a 30 éves kort, az alapítók szeretnének eggyel hátrább lépni. Véleménye szerint erre is fókuszálniuk kell a kamaránál, sok ígéretes vállalkozás azért fejezi be, mert nincs, aki továbbvigye.

– A magyar tulajdonú családi vállalkozást még 1989-ben alapította édesapám. A Naturtex ma 160 embernek biztosít megélhetést, miközben a hazai ágyneműipar egyik vezető szereplője. Árbevételünk 75 százaléka export, több mint 40 országba szállítunk. Három megyei egységünket folyamatosan fejlesztjük, a két konfekciót Szegeden, valamint a vajháti tollfeldolgozót is – beszélt a cégükről.

Az új ipari alelnök úgy látja, a kamarát attraktívabbá kell tenni, jobban megismertetni a vállalkozásokkal. Sokkal szélesebb körben érhetők el szolgáltatásai, mint ami erről a köztudatban van. És az adott kor kihívásaihoz kell igazodni, ami most a járványhelyzet. Hangsúlyozta, az elmúlt hónapokban több gazdaságélénkítő konstrukció érhető el, mind pályázat, mind kedvezményes hitel formájában.

– Iparban nem vagyunk egy erős megye, ugyanakkor a műszaki képzés erősödésével ez változhat, meg kell találni azokat a projekteket, amivel a lemaradás csökkenthető, és ez nem csak az autóipar lehet. A lézeres központra, az egyetemre, a humán erőforrás tőkére, innovatív technológiákra gondolok. Magasabb hozzáadott értékű termékek gyártására van szükség, ahogy azt Kőkuti Attila is hangsúlyozta. Lehet az gyógyszeripar, energetikai, akár az ELI kutatási eredményeire alapozott ipari fejlesztés is, több olyan projekt fut, aminek a végeredménye akár gyártelepítés is lehet – beszélt a feladatokról.

Forrás: delmagyar.hu, Kovács András

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

A bizalom forintosítható

Szerző: Csidei Krisztina Az április 27.-ei K&H Családi Vállalatok Klubon Lévai Bálint (BiotechUSA Kft.) arról mesélt, mi a HR szerepe a cégüknél, hogyan alakult ki

Az új kerékvágás

Szerző: Csidei Krisztina Az április 27.-ei K&H Családi Vállalatok Klubon Nagy-Józsa Dorka (Y2Y Hungary Kft.) sok hasznos gondolatot osztott meg velünk. Vezető, szervezet- és folyamatfejlesztő

Beszámoló az éves konferenciáról

Csodás hangulatban telt a XII. Éves Konferencia és Családi Nap a Bambarában. Az év legnépszerűbb eseményén idén 40 családból 152 felnőtt és 62 gyerek vett