Felelős túlélők

Sokféle túlélés létezik, kevés ami példamutató, még kevesebb amit meg mernek mutatni és hatékonyan segít a fejlődésben. Azaz, a legjobban meg tudunk tanulni vele együttélni. 

Vannak barátaim, akiknél az utódlás a közhiedelemben legjobban ismert és elismert „átvettem apámtól a céget és fejlesztem tovább” úton jön létre. Ez kevesek kiváltsága, az esetek legkisebb arányában jön létre. Fontos, hogy hogyan és miért, de most még fontosabb, hogy milyen színes a jól működő alternatívák tárháza. Az utódlás jól követi az evolúció sokszínűségét és egyértelmű szabályrendszerét.

Az utódlás mutációkkal történik, azaz ma már nincs olyan, hogy ahogy ment úgy viszem tovább. Van, hogy a kompetenciák, van, hogy a piaci környezet, van hogy a családtagok viszonya hívja életre a mutációkat. Olyan is van, hogy egy rég elfelejtett erősség visszatér és átrendez mindent. Egy biztos, sok tudatos erőfeszítés, kitartás és figyelmesség része van a jó kimenetelű játéknak.

E tudatos törekvéseket nagyban lehet segíteni hasonszőrűek tapasztalatcseréivel és kialakult praktikák átvételével is. Anno, tizenegy éve ez volt a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület (www.FBN-H.hu) alapításakor a szándékom és most is ez a Felelős Túlélők című frappánsnak szánt beszélgetéssorozattal is.

Én is egy mutációt képviselek a sok közül. Én visszatértem az apám által hobbiként művelt felelősséghez, apai nagymamám szakmájához – Ő iskolaigazgató volt és kémia tanárnő. Én 20 év alatt – néha Amerikáig „menekülve” a családi cég kutatás-fejlesztési igazgatójaként derítettem ki, hogy jobban érdekel az emberek kémiája, mint a technológiájé. Persze kellett egy lökés is, amit Mérő Lacinak köszönhetek. Meghívott előadni üzleti gondolkodó képzésébe, majd egy beszélgetésre amiben megvitattuk mit tehetnénk azért, hogy egy-egy képzés kurikuluma olyan sebességgel változhasson, mint a piacon élvonalbeli szakmák ritmusa diktálja. Így született a KÜRT Akadémia, egyszerűen csak azért, hogy legyen jobb dolgozni. 

Kürti Tamás (intézményvezető, KÜRT Akadémia

A Sága sztoriban a tulajdonosi felelősségvállalás – Apáról fiúra, felelősen

“Egy családi cégnél van egy tulajdonos és minden döntésért ő a felelős, míg egy multinál ez számtalan tulajdonos és megbízott vezető között oszlik meg.” Hogyan fektet rengeteg energiát a cégbe, és hogyan tervez hosszútávon is egy 2600 főt foglalkoztató húsipari vállalat? Hogyan működik a bizalom a vezetésben? Felelős túlélők sorozatunk következő részében Kürti Tamás (Kürt Akadémia, tulajdonos-ügyvezető) beszélget Bárány Lászlóval  (Mastergood ügyvezető,  Ságafood vezérigazgatója társadalmi munkában) családi titkokról és cégvezetésről.

Kürti Tamás és Boross Dávid – Felelős Túlélők by Kürt Akadémia

A mi üzletünkben az árbevétel 60 százaléka márciusban realizálódik, ilyenkor kell megcsinálni az évet. Mit tesz a vállalkozó, aki maga előtt látja a csődöt hirtelen?

Munkaerő megtartás, csapatmentés, túlélés – mivel kell szembenézni egy családi vállalkozásnak? Bele lehet nőni a vállalkozói létbe? Segít a céges kultúrában szocializálódás a túlélésben, a válsághelyzetek megélésében és kezelésében?

Megosztás

Nehéz feladat előtt állnak a családi vállalkozások

Teljesen át kell alakítani a gondolkodásmódjukat, hogy biztosítani tudják az utánpótlást a következő évtizedekre. Meghatározó szerepet töltenek be a magyar gazdaságban a családi vállalkozások, akiknek folyamatosan

FBN-H