Fino2

A FOLYAMATOS FEJLŐDÉS AZ IDÉN HARMINC ÉVES FINO-FOOD KFT. SIKERÉNEK TITKA

A szeretet, az alázat és az elődök által megteremtett értékek útján járva lett sikeres a kaposvári Fino-Food Kft. Az idén harmincadik születésnapját ünneplő cég folyamatosan fejleszti termékeit, nemrégiben vegán desszertrúddal rukkoltak elő, amely már megtalálható a boltok polcain. Az elmúlt három évtizedről és a jövőbeni tervekről Szommerné Egyed Lindával, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk.

– Harminc évet nehéz értékelni egy rövid interjúban, de ha visszatekintünk erre a három évtizedre, akkor honnan indult és hová jutott a Fino-Food Kft.?

– Édesapám 1993. június 13-án alapította meg azt a céget, amely a most működő Fino-Food Kft. jogelődje. Ma már két testvéremmel és családtagjainkkal közösen működtetjük csoportszerűen. Két tehenészetünk mellett ugyanis növénytermesztéssel is foglalkozunk azért, hogy az alapanyagbázisunk stabil legyen, hogy tudjuk, mit esznek a teheneink. 2006-ban költöztünk Kaposvárra, akkor kezdődött el az igazi növekedésünk. Addig elsősorban trappista sajtot gyártottunk, majd egy nagy beruházásnak köszönhetően 2009-tól már dobozos ESL tejet is tudtunk előállítani a kaposvári üzemben. 2021-ben pedig egy vegán portfólióval jelentünk meg a piacon, így reagálva a fogyasztói kultúra változásaira. A célunk az volt, hogy a tejfehérje érzékenyek számára is finom, minőségi termékeket tudjunk biztosítani. 2023-ban pedig a 30. születésnapunkat ünnepelve újabb innovációkra készülünk. 

 Milyen fejlesztésekről, innovációkról, termékekről van szó?

– Két vegán termékünk vár még piacra lépésre, az egyik egy szendvicskrém, amelyet natúr és medvehagymás ízben készítünk. A másik a magyarok egyik kedvenc finomságára, a krémtúróra emlékeztető desszert, amelyet két gyümölcsös ízben találnak majd meg a vásárlók a boltok polcain. 

– Vannak már elérhető vegán termékek, amelyeket a kaposváriak is megvásárolhatnak? 

– Nagy büszkeség számomra, hogy kétéves fejlesztési munka eredményeként immár a boltok polcain van a Vegan Bar nevű termékünk, amely egy roppanós kakaós étbevonóba mártott desszertrúd, amely izgalmas lehetőség azok számára is, akik nem fogyasztanak tejterméket, vagy kipróbálnának valami újat. Nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, bízunk benne, hogy nagyon szeretik majd a fogyasztók. Ezenkívül már régóta jelen vannak a piacon a Fino Vegajo termékcsalád részeként a növényi alapú alternatíváink, többek között a Vegaföl, Trapi vagy a Mozzamio. 

– A Fino-Food Kft. tulajdonképpen egy családi vállalkozás, ez milyen előnyökkel, esetlegesen milyen nehézségekkel jár? Gondolok itt arra, hogy három testvér dolgozik együtt. Ez biztosan nem könnyű…

– 2016 óta tudatosan foglalkozunk a generációváltás kérdésével, a közös munkánkkal, azzal hogyan lehet sikeresen átörökíteni mindazt az értéket, amelyet az elmúlt évtizedekben megteremtettünk. Mára kijelenthető, hogy a Fino nem tartozik a generációváltásban elbukó cégek közé. Mi, hárman testvérek rendszeresen összeülünk, megbeszéljük az aktualitásokat, együtt alkotunk stratégiát és keressük a fejlesztési területeket, ahova visszaforgathatjuk a közösen megtermelt értéket. Nem titok, az útnak voltak hullámvölgyei, de mostanra ez stabilizálódott, nagyon jó kapcsolatot ápolunk mi hárman egymással és a családtagjainkkal is. Ez sokak számára egyébként furcsa, kapunk ilyen visszajelzést, hogy az még csak-csak, hogy két testvér tud együttműködni, de amikor hárman vannak, az külön kihívás. Úgy gondolom, hogy a szeretet, az alázat, mindaz az érték, amit édesapánk alapított, felépített, ez vezet bennünket. Ezt az értékrendet szeretnénk tovább örökíteni generációkon keresztül. Az a célunk, hogy hosszú távon egy jól prosperáló családi tulajdonú vállalat maradhassunk. Mindemellett abban bízom, hogy az a 250 ember, akinek itt Kaposváron munkát adunk, ők is a nagy Fino család tagjának érzik magukat, mi mindent megteszünk, hogy így legyen. 

Forrás: https://kaposvarmost.hu/ 2023. 09. 26.

Megosztás

Átadták az “Év agrár duális képzőhelye” díjat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara második alkalommal hirdette meg országos pályázatát 3 kategóriában. A kamara a díj odaítélésével azoknak az agrárágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak szeretné megköszönni az

Ki veszi át a családi vállalkozást?

Az érzelmek a legnagyobb gát a generációváltás során. Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy 153 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon, mely a hazai cégek mintegy

FBN-H