csaladi vallalkozas

A családi vállalkozások a legjobb munkahelyek?

A munkavállalók több mint 80 százaléka úgy gondolja, hogy a családi vállalkozások megfelelőbb munkakörnyezetet biztosítanak és ott jobb a csapatszellem is, mint a nem családi cégeknél.

Egy németországi kutatás alapján 81,2%-a a munkavállalóknak úgy gondolja, hogy a családi vállalkozások megfelelőbb munkakörnyezetet biztosítanak és jobb a csapatszellem is, mint a nem családi cégeknél. 

Bár a professzionális HR rendszerek alkalmazása a hazai családi cégek körében egyelőre még nem túlságosan jellemző, néhány magyarországi és külföldi családi vállalat példája azt mutatja, akár jelentős versenyelőny is származhat abból, ha képesek ötvözni a rájuk jellemző közvetlen, értékvezérelt szervezeti kultúrát a széles körben terjedő formalizált HR módszerekkel és akár a Z generációt megcélzó kreatív HR megoldásokkal. 

Ebben a tekintetben a szervezetek és vezetők jövőbeli fejlődését előre vetítő nemzetközi trendeknek kulcsszerepe van. Drótos György egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Családi Vállalatok Központjának vezetője ezzel kapcsolatban egy 2022-ben végzett kutatásukat idézi, amelynek fő célja a hazai vállalkozások szervezeti és vezetői jövőképének feltérképezése volt a nemzetközi ajánlásokkal szembesítve. 

“A jövő szervezetét kutató nemzetközi felmérések és az azok mentén megfogalmazott ajánlások szerint a világ az emberközpontú, pozitív szemléletű, tanuláscentrikus vállalati struktúrák irányába halad, ahol a szervezeti határok egyre inkább elmosódnak, a szervezeti hierarchia másodlagossá válik” – mondja a szakember.  

Szerinte ha a hazai tulajdonú vállalkozásoknak sikerül ezeket a trendeket adaptálniuk, azzal csökkenthető a toborzásban és munkaerőmegtartásban jelenleg jelentkező hátrányuk mind a Magyarországon tevékenykedő multinacionális vállalatokkal, mind a külföldi munkahelyekkel szemben.

Németországban például általánosan magas a potenciális munkavállalók – elsősorban a fiatal szakemberek és menedzserek – körében a családi cégek, mint munkáltatók népszerűsége. A német Családi Vállalkozások Alapítványa (Stiftung Familienunternehmen) által készített, tíz év kutatási eredményeit összegző tanulmány alapján, a munkavállalók véleménye szerint a családi vállalkozások tizennégy kritériumból kilencben megelőzik a nem családi vállalkozásokat. 

A kutatásokban résztvevő munkavállalók 81,2%-a gondolta úgy, hogy a családi vállalkozások megfelelőbb munkakörnyezetet biztosítanak és jobb a csapatszellem is, míg az önálló munkavégzés lehetőségét 80,8% ítélte jobbnak, mint a nem családi cégeknél. Szintén nagyon magas az arány a családi cégek javára a munkavállalók által preferált lapos vállalati hierarchia (74,9%), az együttműködő vezetői stílus (71,9%) és a társadalmi felelősségvállalás és vállalati etika (66,2%) területén. 

Forrás: https://www.hrportal.hu/

Megosztás

Beszámoló a februári klubról

Közel 50-en vettünk részt több, mint 30 családból az év első klubján, melyet múlt csütörtökön tartottunk a Marriott-ban. Dávid beszélt a várható programokról, a prezit

Új fenntarthatósági törvény

Az idei évtől alapvető változások léptek életbe a fenntarthatósággal, vagyis ESG-vel kapcsolatos vállalati kötelezettségek területén, ami valamilyen módon minden hazai társaságot érinteni fog. Míg a

A Baki Agrocentrum 30 éves fennállását ünnepelte

Szorgalom, kitartás, alázat, együttműködés és nagyon sok beszélgetés, fogalmazta meg Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője családi vállalkozásuk sikerének titkát fennállásuk 30 éves jubileumán.

FBN-H