külföldi munkaerő2

Külföldi munkaerő – mikor, kinek, hogyan?

Szerző: Hamrák Viktor, Trenkwalder Recruitment Kft, K&H családi vállalatok klub, 2024
Az összefoglalót szerkesztette: Nagy Krisztina Zsuzsanna, ügyvezető titkár, FBN-H Egyesület
A munkaerőpiac új korszakát jelzi a 100 000 külföldi munkavállaló elérése Magyarországon. A cégek számára kiemelten fontos megérteni a kialakult helyzetet és a lehetőségekből adódó potenciált teljese mértékben kiaknázni. A sokszínű munkaerő a gazdaság erejét jelenti, versenyképességre ösztönözve mindkét felet, növelve a termelékenységet és a bevételeket.

Hamrák Viktor meglátásai a fehérgalléros munkaerőkölcsönzéssel kapcsolatban:

❖ 100.000 külföldi munkavállaló van ma Magyarországon: 40.000 ukrán, 16.000 kínai, 40.000 távol-keleti és egyéb, többségében indonéz, vietnámi és filippínó.
❖ A külföldi munkaerő foglalkoztatása nem iparágfüggő. A kérdés inkább az, hogy mit tud az a vállalat, aki külföldi munkaerőt foglalkoztat. Mennyire lát előre a vállalat? A távolkeletiek fajlagos költsége magas, ezért legalább 1-2 évben kell gondolkodni, ehhez azonban stabil megrendelőállomány szükséges.
❖ De vajon készen áll-e a vállalat a külföldi munkaerő fogadására? A jelenlegi munkavállalókat is fel kell készíteni. Élő munkaigény kell hozzá, hiszen a kezüket hozzák a termelésbe, de egyre többen jönnek már szaktudással is.
❖ Szükséges extrák, amiket biztosítani kell: misét angolul celebráló pap a filippínóknak, rizsfőző a távolkeletieknek stb. Megéri ez? Igen, mert nekik köszönhetően nem kell visszamondani bizonyos megrendeléseket, működtetni lehet a gépeket és a minőségi munkájuknak köszönhetően magasabb norma elérésére késztetik a magyar munkaerőt. Mindkét fél versenyhelyzetben találja magát, melynek hatására mindenki elkezd fejlődni. A szállás és az egyéb szolgáltatások (pl. karaokee party) ugyan extra költséggel járnak, de a produktivitás növekedés, a csökkenő HR kiadások (kevesebb toborzás) és a folyamatosan működő gépek többletbevételt generálnak egyensúlyban tartva a rendszert.

Megosztás

FBN-I Activity riport 2023

A nemzetközi egyesület 2023. évi beszámolóját a nemzetközi eseményekről és a tagegyesületek újító ötleteiről ide kattintva tudod letölteni.

Külföldi munkaerő – mikor, kinek, hogyan?

Szerző: Hamrák Viktor, Trenkwalder Recruitment Kft, K&H családi vállalatok klub, 2024Az összefoglalót szerkesztette: Nagy Krisztina Zsuzsanna, ügyvezető titkár, FBN-H Egyesület A munkaerőpiac új korszakát jelzi a 100

A ma szervezete és a ma munkavállalója – van metszet?

Szerző: Nagy-Józsa Dorottya, Y2Y Hungary Kft, K&H családi vállalatok klub, 2024Az összefoglalót szerkesztette: Nagy Krisztina Zsuzsanna, ügyvezető titkár, FBN-H Egyesület A munkavállalók a munka-magánélet egyensúlyt és a

FBN-H