csv hosszutav

Mi lehet a titok? Ezért teljesítenek jól a családi cégek

A világ legnagyobb cégei közül meglepően sok családi tulajdonban van. De vajon csak a véletlen műve, hogy ezek a vállalatok rendre jobban teljesítenek a többieknél?

Mi a közös a BMW-ben, a Volkswagenben, az Aldiban, a Lidlben és a Facebookban? Amellett, hogy a világ legnagyobb vállalatai közé tartoznak, mindegyikük nagyrészt családi tulajdon. Talán elsőre nem tűnik fontosnak, hogy kinek a kezében van egy cég, ugyanakkor egy tanulmány szerint Amerikában több mint 6,5%-kal nagyobb nyereséget érnek el a családi tulajdonban lévő vállalatok. Ez a szám Európában 8%-nál is magasabb és a kontinensen 2006-2020 között minden évben túlszárnyalták a többi céget.

De nem csak jövedelmezőbbek, a vírus jelentette akadályokat is könnyebben vették. Egy svájci pénzintézet kutatása szerint ugyanis kevesebben küldték az alkalmazottakat fizetetlen szabadságra, és a jövőt is pozitívabban látják. Mindezek mögött egyetlen fő ok áll: a családi vállalatok hosszabb távban gondolkoznak.

A Harvard Business Review felméréséből kiderül, hogy az alkalmazottak 20 %-kal lassabban cserélődnek, mint a többi cégnél, egy másikból pedig az, hogy a vezetők ötször tovább maradnak a családi vállalatoknál. Ráadásul ez nemcsak a rokonsághoz tartozókra vonatkozik, hanem a „kívülállókra” is. Ez a hosszú távú szemléletmód pedig a számokban is megmutatkozik. Ha például ritkábban kell új munkatársat felvenni, az kevesebb erőforrást igényel, ráadásul a betanítási időszakra jellemző alacsonyabb termelékenységgel sem kell számolni.

Keresik a kiemelkedő hazai családi vállalkozásokat!

„Magyarországon is a családi vállalatok jelentik a gazdaság egyik fő motorját” – mondta el Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője. „Amerikában 2011-ben a GDP 57 százalékát adták, itthon pedig a vállalati szektor 40 %-át teszik ki. Ha ők jól teljesítenek az az egész gazdaságra hatással van” – tette hozzá a szakértő. A K&H családi vállalatok kiválósági díj célja ezért elismerni ezeknek a cégeknek az értékteremtő munkáját és a tágabb társadalom figyelmét is felhívni alapvető fontosságukra. A cég 2016 óta méltatja a legjobb gyakorlatokat, az idén négy: innováció, társadalmi és környezetvédelmi felelősségvállalás, sikeres generációváltás, illetve hosszú távú stratégia kategóriában.

Egyáltalán mi az, hogy családi vállalkozás?

A különböző elemzések és statisztikák mind máshol húzzák meg a határt, amikor eldöntik, hogy egy cég családi vállalkozásnak minősül-e. Ha tőzsdén nem jegyzett társulásról van szó, általában 50, más esetben pedig 30% fölötti részesedésnek kell családi tulajdonban lennie, hogy így nevezzük őket. Azért ezeket a számokat jelölték ki, mert ezekben az esetekben jó eséllyel a család kezében vannak a döntések a szavazati jogok formájában. A K&H családi vállalatok kiválósági díj esetében a nevező vállalatok 51 %-nak kell magánszemélyek és 25 %-ának kell egy család tulajdonában lennie.

Forrás: blikk.hu 2021. aug 4. 

Megosztás

K&H Családi Vállalatok Kiválósági Díj

Pályázza meg Ön is a K&H családi vállalatok kiválósági díjat! A K&H Csoport kilenc éve kiemelt figyelmet fordít a családi vállalatokra és a társadalmi, gazdasági

Átadták az “Év agrár duális képzőhelye” díjat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara második alkalommal hirdette meg országos pályázatát 3 kategóriában. A kamara a díj odaítélésével azoknak az agrárágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak szeretné megköszönni az

FBN-H