arbevetel

Meglepő, de a családi vállalkozások kevésbé borúlátóak, mint a nagyvállalatok

Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán katonai konfliktussal szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel növekedéssel, és a tervezett beruházásokból sem lesz hiány a következő egy évben. Kétharmaduk a jelenlegi helyzet gyors, idei befejezésében bízik, emellett többségük szerint a gazdaság is 3 éven belül visszaállhat a normál kerékvágásba – derült ki a K&H családi vállalatok indexből.

A családi vállalatok meghatározó stabilitást adnak a gazdaságban, hiszen szerkezetük, gondolkodásmódjuk, felépítésük következtében általában ellenállóbbak a gazdasági kihívásokkal szemben, mint a hagyományos cégek. Jó példa erre, hogy a német tőzsde családi vállalatokat magába foglaló indexe (DAXplus Family Index) rendre meghaladja a teljes gazdaságra vonatkozó index növekedését.

A K&H családi vállalatok kutatás legutóbbi eredménye is azt erősíti, hogy a hazai családi cégek stabilabbak, mint a többi vállalat. „Azt látjuk, hogy a magyar családi vállalatok működését kevésbé befolyásolja az orosz-ukrán helyzet. Közel kétharmaduk (64 százalék) várakozásaira kismértékben, 12 százalékukra pedig egyáltalán nincs hatással a fél éve tartó konfliktus, és minden negyedik cég nyilatkozott úgy, hogy nagymértékben befolyásolja következő egy évi pénzügyi és beruházási terveit. A nem családi tulajdonú vállalatok ennél jóval borúsabban terveznek. Ugyan a cégek közel fele (48 százalék) szerint csak kisebb mértékben  van hatással várakozásaira a katonai konfliktus, egy jelentős részük (37 százalék) véli úgy, hogy nagymértékben befolyásolja az a cég jövőképét, míg itt is van egy szerencsés réteg (14 százalék), akiknek pénzügyi es beruházási terveit nem érinti a jelenlegi helyzet” – részletezte az eredményeket Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

A családi vállalatok a konfliktus befejezését és a gazdaság visszaépülését tekintve is kevésbé borúlátók a nagyvállalati szektornál. Kétharmaduk bízik abban, hogy az még idén lezárul, míg a nem családi cégeknél ez az arány 58 százalék. A családi cégek többsége (54 százalék) szerint a világgazdaság helyzete is 3 éven belül visszatérhet a konfliktus előtti állapotba, míg a nem családi cégek ennél jóval pesszimistábbak (35 százalék)” – részletezte az eredményeket Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

technológiafejlesztő és kapacitásbővítő beruházások a láthatáron

A családi vállalatok pénzügyeik alakulását is kedvezőbben látják a hazai és külföldi piacon egyaránt. Ugyan a cégek többsége (53 százalék) változatlan mértékű bevételt vár a hazai piacon, minden harmadik vállalat szerint növekedni fog a belföldi értékesítés árbevétele a következő egy évben. Az exportpiacok esetében is hasonlóan alakulnak a tervek: a cégek 55 százaléka vár stagnálást, de egy jelentős részük (32 százalék) bízik az árbevétel növekedésében. A nem családi cégek ennél kicsit visszafogottabban látják a következő egy évi pénzügyeiket: a hazai piacon 72 százalékuk szerint változatlan mértékű árbevételük lesz, és mindössze 18 százalékuk vár növekedést a következő egy évben. A külföldi értékesítésnél több mint kétharmaduk (67 százalék) vár stagnálást, és minden negyedik cég bevételnövekedést (26 százalék).

A pozitívabb várakozások a beruházási szándékban is tetten érhetők. A családi vállalatok 67 százaléka tervez beruházást, míg a nem családi cégek esetében ez az arány 44 százalék. A családi tulajdonú cégek elsősorban technológiafejlesztésben (32 százalék) és kapacitásbővítésben (31 százalék) gondolkoznak, míg a nem családi vállalatok esetében ez 15, illetve 16 százalék. Habár a családi vállalatok fele (51 százalék) nem tervezi beruházásainak értékét növelni, közel minden negyedik ilyen cég (39 százalék) készül nagyobb összeget elkülöníteni erre a célra a következő 12 hónapban. Ez a nem családi tulajdonú vállalatok esetében szintén visszafogottabb eredményt mutat: közel háromnegyedük (74 százalék) nem szándékozik növelni beruházásai értékét, és csak 28 százalék jelezte azt, hogy igen.

Forrás: 2022. szeptember 15. PIAC&PROFIT

Megosztás

Sikeres a cég, de képes-e a következő nagy ugrásra?

Krausz Zoltán (vallalatepites.hu | vállalatépítési szakértő) és Palai Patrik (Lakógép Kft. | tulajdonos- ügyvezető) előadásából az összefoglalót készítette: Nagy Krisztina Zsuzsanna (ügyvezető titkár, FBN-H Egyesület)

Beszámoló az áprilisi klubról

Az elmúlt két klub alkalmával kísérleteztünk. Szoktunk, mert keressük a jobb minőséget, a több élvezetet. Most kétszer is tudatosan elengedtük a szünet utáni részt. Azt

FBN-H