civita-food-uzem-590462

Ehetőtányér üzemet adtak át

Európában évente mintegy 60 milliárd műanyag poharat használnak és dobnak ki. Ezt a helyzetet ismerte fel a magyar tulajdonú a Civita Group Zrt., amely a napokban adta át ehető pohár- és tányérgyártó gépsort magában foglaló üzemét, ahol további két új gluténmentestészta-gyártó gépsort is üzembe helyeztek a 2,5 milliárd forintos beruházás keretében. Az eseményen felszólalt Varga Mihály pénzügyminiszter is.

A magyar gazdaság kitartó, elkötelezett családokra, erős vállalkozásokra épül – mondta a pénzügyminiszter pénteken a Hajdú-Bihar vármegyei Monostorpályiban, ahol felavatta a családi vállalkozásban működő Civita Group Zrt. gluténmentes tésztagyártó, és ehető tányérokat, illetve poharakat előállító üzemét.

A pénzügyminiszter kiemelte: a kormány célként tűzte ki további új munkahelyek létrehozását, az egyensúlyi mutatók javítását és az energiafüggőség csökkentését, így a magyar gazdaság a következő években is magas ütemben növekedhet.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint kiemelte: a mai, háborús helyzetben a legfontosabb feladat, hogy növekedési pályán maradjon a gazdaság, ezért alkalmazkodni kell a változásokhoz, a tartósan magasabb energiaárakhoz. A kormány továbbra is kiemelten fontosnak tartja az élelmiszeripar fejlesztését, ezen belül a hazai termékpaletta, az ellátásbiztonság és az energiahatékonyság növelését. A tárcavezető az Agri-Corn fejlesztéséről szólva elmondta: a cég a kukoricakészítmények egyik legnagyobb európai gyára, évente 40 ezer tonna GMO-mentes kukoricát dolgoz fel, 200 családnak biztosít stabil munkát hosszú évek óta. Az üzem a termékek több mint 50%-át exportra termeli. A mostani 2,4 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően az évi tésztagyártási kapacitásuk háromszorosára növekszik, a kukoricaolaj gyártása 150 tonnára. Az új, biológiailag lebomló, ehető poharakat és tányérokat gyártó fejlesztés a környezetterhelés csökkentését szolgálja.
A tárcavezető elismeréssel szólt arról, hogy A CÉG TULAJDONOSAI TŐZSDEI BEVEZETÉSSEL KÍVÁNNAK FORRÁSOKAT BEVONNI A VÁLLALKOZÁSBA.

Azt kell tehát mondanom, hogy az irány az jó, és külön öröm, hogy mindez egy sikeres generációváltás után, az élelmiszeriparban történik – fogalmazott a pénzügyminiszter.

“Ma egy olyan beruházást adhatok át, ami párját ritkítja és egyedinek tekinthető. Mindezt ráadásul egy olyan időszakban tesszük, amikor több szó esik a nehézségekről, a válságokról, mint arról, hogy milyen irányba megy előre a világ. Ezzel a robotizált üzemmel az Agri-Corn Kft. és a Civita márkanév újabb mérföldkövéhez érkezett. A beruházást az állam jelentős összeggel támogatta, és jól tette, hiszen ez a feladata. A Vaszkó-család elmúlt 30 évi története visszaigazolta azt a kitartást és elkötelezettséget, ami a mai naphoz vezetett. Ha mintákat keres a magyar gazdaságszerkezet magának, akkor érdemes olyan mintát találni, ami az erős családi vállalkozásra épül” – fejtette ki a miniszter a társaság közleménye szerint.

A Civita Group Zrt. tulajdonában lévő Agri-Corn Kft. új üzemének 2,5 milliárd forintos beruházását egymilliárd forintos európai uniós, illetve kormányzati támogatással valósították meg – mondta Vaszkó Gábor, a társaság vezérigazgatója.

Vaszkó Gábor vezérigazgató arról beszélt, hogy a Civita Group Zrt. tevékenysége a kukorica-feldolgozásra épül, ebből nyitogatják ki “svájcibicska-szerűen” az újabb és újabb meglepetéseket. A piacvezető kukoricamalmot üzemeltető vállalkozást korszerű kukoricaolaj- és tésztaüzem teszi teljessé, és mindhárom üzletág valósággal ontja magából az újabb és újabb termékötleteket. A most átadott három beruházás gyakorlatilag a válság idején valósult meg, a tulajdonos Vaszkó-család ugyanis azt vallja, hogy nehéz időkben érdemes fejleszteni, hogy ha eljön az idő, ők már “bemelegítve állhassanak ott a rajtvonalon”.
A társaság olyan réspiacra termel, ahol a lisztérzékeny embereknek akarnak teljes értékű életet kínálni. Hogy ne járjon semmilyen lemondással az, ha olyan diétát kell tartani, amiben nem ehet búzalisztes termékeket.

Kukoricából készülő termékeiket, a kukoricaolajat és a száraztésztákat már tizenegy európai országba exportálják, az ehető poharak és tányérok gyártásával pedig 500 tonna műanyag kiváltását teszik lehetővé évente – tette hozzá. Vaszkó Gábor az MTI érdeklődésére elmondta: Európa legnagyobb kukoricatészta-gyártó üzemében évente 20 ezer tonna végterméket állítanak elő. Tavalyi árbevételük ötmilliárd forint volt, eredményük elérte a 800 milliót, idén 20 százalékos növekedést terveznek.

Az ehető tányér és pohár ötlete Monostorpályiból még Áder János, korábbi köztársasági elnök fülébe is eljutott, olyannyira, hogy a közjogi méltóság a podcast-jában műsorra tűzte. Az ötlet létjogosultságát az adja, hogy csak Európában évente mintegy 60 milliárd műanyag poharat használnak és dobnak ki az emberek. A most üzembe állított, egyedi fejlesztésű robottechnikai célgép a lebomló evőeszközök ipari volumenben történő sorozatgyártására alkalmas, évi 15 millió darabos kapacitásával 500 tonna műanyag kiváltását teszi lehetővé évente.

Ráadásul a közel egy éves tervezési, fejlesztési időszak olyan gépsort eredményezett, ami az eredeti tervekhez képest már nem csak egy, hanem kétféle termék adott időben történő előállítására képes.

A vállalkozás termékportfóliója már a bébiételtől az ehető tányérig terjed, és nincs megállás. Náluk mindennek az alapja a kukorica, ennek a növénynek pedig ezer arca van – áll a cég közleményében.

A Civita-csoportnál gondolnak a jövőre is; a megfelelő és folyamatos szakember-utánpótlás érdekében szakképzési megállapodást kötöttek pénteken a Debreceni Szakképzési Centrummal.

Forrás: portfolio.hu, 2023. márcus 20.

Megosztás

Mi várható a gazdaságban 2024-ben?

Németh Dávid – K&H Csoport | vezető elemző Csontváry-Kosztka Tivadar festőművészként vált ismertté, de azt már kevesen tudják róla, hogy korábban sokáig gyógyszerészként tevékenykedett. Ugyanabban

Költségoptimalizálás, hol és hogyan?

Vég Ottó | 3rdGen Tanácsadó- és Szolgáltató Zrt. | tulajdonos, CEO 35. K&H Családi Vállalatok Klub 2024. 02. 21. Közel 40 magyar tulajdonú céggel dolgoztak

FBN-H