Zwack1

Dr. Zwack, das ist ein Unikum! – A Zwack Unicum mesébe illő története

Az 1867: XII. tck. alapján a Magyar Királyság és az örökös tartományok kapcsolatát a Pragmatica Sanctio alapján rendezték, így a Monarchia „indivisibiliter ac inseparabiliter”, azaz feloszthatatlan és elválaszthatatlan volt. A kiegyezést követően Magyarország első miniszterelnöke Andrássy Gyula lett, ezzel kezdetét vette az ország gazdasági virágzása.

A dualizmus korszakának köszönhetünk sok ma is jól ismert terméket, példáula Pick Márk által gyártott téliszalámit is ekkor kezdték el gyártani.

Az idénymunkásait Pick nem akarta elküldeni a mezőgazdaságban holtidőnek számító télen sem – innen az elnevezés. E kor szülöttje a Herz Ármin által megnyitott húsüzem is, és ekkor indult be a még II. József doktora által előállított Zwack Unicum gyártása is. A Monarchia idején kezdett el Dreher Antal sört, Törley József pezsgőt  gyártani, és Zsolnay Vilmos is ekkor indította be manufaktúráját. Az édességek terén is nagy áttörést hozott a dualizmus Magyarországon: Stühmer Frigyes, Dobos C. József és Gundel Károly is ekkor munkálkodott. Ugyancsak márkanévvé vált Kotányi János és Richter Gedeon neve is.

A kezdetek

1790-ben dr. Zwack, a császári udvar orvosa, a Habsburg uralkodónak egy korty Unicumot kínált, mint emésztést elősegítő orvosságot. A legenda szerint az uralkodó azt megkóstolva így szólt: Dr. Zwack, das ist ein Unikum!

– egyben nevet is adva a gyógynövényitalnak. Az Unicum híre és népszerűsége később fokozatosan túlnőtt a bécsi császári udvaron. Ötven esztendővel később, dr. Zwack egyik leszármazottja, Zwack József 1840-ben megalapította első Zwack céget. A szakmában „Generálisnak” nevezték, és még jóval kilencven éves kora után is ő vezette a gyárat.

A világhír felé vezető úton

Az Unicum védjegyét 1883. május 22-én, 805-071 számmal lajstromozták „az Unicum név alatt forgalomba hozott gyomorerősítő likőr megvédésére”.Az ital a Zwack család 1790-ből származó titkos receptje szerint készült.

Az Unicumot kezdettől fogva az eredeti gömbölyű palackban forgalmazták, címkéjén  vörös kereszttel. 1899-től kezdve ennek a használati jogáért évente tekintélyes összeget fizetett a cég a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek. 1922 után ez a megállapodás megszűnt, ezért a kereszt színét  aranyra, a háttérét pedig pirosra változtatták, ahogy ezt mind a mai napig használjuk. 1886-ban Zwack József fia, Lajos is társ lett édesapja cégében, amelynek neve ezért Zwack J. és Társaira változott.

1892-re a korábbi gyártelep már kicsinek bizonyult, ezért a Ferencváros Duna-parti részén, a Soroksári úton építettek egy új gyártelepet, amely mind a mai napig a Zwack cég otthona. Az Osztrák-Magyar Monarchia ideje alatt, 1895-ben a Zwack József és Tsai. cég megkapta a nagy rangot jelentő Császári és Királyi Udvari Szállító címet, és több mint kétszázféle termékével Közép-Európa egyik legjelentősebb likőr és szeszesital gyártója volt, amely szerte a világon mindenfelé – beleértve az USA-t is – szállította termékeit. A Zwack italok nemzetközileg is széleskörben elismertek voltak, számos díjat és aranyérmet kaptak.

A Zwack cég mindig ügyelt arra, hogy hirdetései szellemesek és könnyen érthetőek legyenek. A legsikeresebb reklám a „Vizesember” volt, amit Pachl Viktor készített 1909-ben. Ez a plakát az Unicum legismertebb ikonja, mely kultikussá vált Magyarországon, hiszen az elmúlt évtizedekben gyakran szolgált szatírikus rajzok, politikai karikatúrák alapjául.

Az atyai örökség nyomában

1926-ra Zwack Lajos mindkét fia, János és Béla is csatlakozott a vállalat vezetéséhez, amely a két világháború között annak ellenére is virágzott, hogy a testvérek gyakran beszélő viszonyban sem voltak.

Szinte mindenben eltérő véleményen voltak, még más-más focicsapatnak is drukkoltak, a maguk módján azonban mindketten nagyban hozzájárultak a cég sikereihez. Míg Béla a gyártástechnológiával és a termékfejlesztéssel foglalkozott, addig János a társaság marketing és exporttevékenységét irányította. A Zwack cég a kezdetektől családi vállalat volt, és még ma is az!

A ’20-as évek végén és a ’30-as évek első felében a gazdasági világválság Magyarország és a cég életére is hatással volt. Az élvezeti cikkek piaca jelentősen visszaesett, az Amerikai Egyesült Államok-beli szesztilalom pedig drasztikusan csökkentette a társaság exportpiacát. A veszteségek kompenzálására és a gyártási kapacitások kihasználására a vállalat izzólámpák és fénycsövek gyártásába kezdett, melyek a hazai piacon is megjelentek, Budapest utcáit és tereit az Unicum neonreklámjaival megvilágítva. A II. világháborúban Budapest óriási veszteségeket szenvedett, Európa egyik legerősebben bombázott városa volt, a Zwack gyárat is porig rombolták.

A Zwack család a diktatúra árnyékában

1945-ben a Zwack család a romok között, két helyiségben látott újra munkához. Ezzel egyidejűleg hozzákezdtek az üzem újjáépítéséhez, modernizálásához is. Mire teljes egészében visszaállították a háború előtt állapotot,a gyárat 1948 őszén – kártalanítás nélkül – államosították.

A kommunizmus előretörése veszélyes időszak volt Magyarország ipari elitje számára (is). Zwack János felrakta fiát, Pétert egy, a jugoszláv határ felé tartó vonatra, és egyikük sem tudta, látni fogják-e még egymást valaha. A fiatal Zwack Péter a határ előtt leszállt és gyalog menekült tovább, éjszaka gyalogolt, nappal elrejtőzött és aludt, így ért el Olaszországba, a trieszti kikötőbe. Édesapja nem sokkal ezután kalandos körülmények között, egy szovjet katonai teherautó sofőrjét megvesztegetve, egy felfordított olajoshordó alatt utazva hagyta el az országot, mellényzsebében mindössze egyetlen dologgal: az Unicum receptjével.

Béla és felesége úgy döntöttek, hogy itthon maradnak. Bélát munkásként alkalmazták a Zwack gyárban, ahol az Unicum gyártását felügyelte. Az eredeti receptet természetesen nem árulta el, egy hamis változatot adott át. Később feleségével együtt vidékre deportálták, mint oly sok más „osztályidegent” abban az időben.

Élet messze a hazától

János és fia, Péter Olaszországban találkoztak ismét, innen hajóztak tovább az Egyesült Államokba, ahol Ellis Islanden hontalan menekültként internálták őket. Ezt követően Zwack Péter édesapjával New Yorkban telepedett le, itt csatlakozott hozzájuk később édesanyja, Vera is. Az ötvenes évek közepén Zwack Bélának és feleségének sikerült Olaszországba emigrálnia, ahol megkezdték az igazi Unicum gyártását, és kereskedelemi vásárokon bemutatva vezették be az italt országszerte.

Zwack János az Egyesült Államokba érkezése után szerzett tudomást arról, hogy az államosított vállalat Budapestről még mindig  szállít a korábbi Zwack partnereknek, Zwack név alatt exportálja az USA-ba termékeit, legfőképpen az Unicumot, korábbi amerikai partnerük, a Kraus Brothers cég segítségével. Ezért pert indított az amerikai cég és az akkori kommunista magyar állam ellen, hogy visszaszerezze, megőrizze a családi védjegyeket. A hosszú jogi eljárás végén sikerült precedensteremtő győzelmet aratnia, elérve azt, hogya budapesti szocialista állami vállalat nem használhatta többé sem a Zwack, sem az Unicum nevet Nyugaton.

Zwack János azonban nem élvezhette már a sikert, mivel ő és testvére, Béla két hét különbséggel egyaránt elhunytak 1958-ban. Zwack Péter eleinte Chicagoban, majd New Yorkban élt első feleségével, Iris-szel és e házasságából született öt gyermekével: Peterrel, Gioia-val, Alexával, Iris-szel és Jancsival.

Zwack Péter eltökélten dolgozott annak érdekében, hogy a Zwack név fennmaradjon az Amerikai Egyesült Államokban. Ennek érdekében szerződést kötött a Jim Beam céggel, hogy a cég Zwack névvel gyártson és forgalmazzon gint, vodkát és slivovitzot.

Magyarországon az örökösök

Zwack Péter családjával (feleségével és két gyermekével, Sándorral és Izabellával) 1987-88-ban tért haza.

Akkor így nyilatkozott:„Az utolsók között hagytam el az országot, és az elsők között jöttem vissza.”

Partnerével, Emil Underberg német likőrgyárossal együtt létrehozták a Peter Zwack und Consorten AG-t, és vegyes vállalatot alapítottak a még állami irányítású Budapesti Likőripari Vállalattal közösen. Zwack Péter közel húsz év után, 2008-ban átadta a stafétabotot a család következő generációjának.

Fia, Zwack Sándor az Igazgatóság elnöke, lánya, Zwack Izabella az Igazgatóság tagja lett, így a családi hagyomány immár a hatodik generációval folytatódik. Zwack Péter a Társaság első tiszteletbeli elnökeként aktívan részt vett a cég mindennapi életében, egészen 2012-ben bekövetkezett haláláig. 2012 fordulópont az Unicum életében. Két magyar specialitást egyesítettek: a Magyarországon is őshonos gyümölcsöt, a szilvát és az Unicumot, Magyarország legnépszerűbb italát. 

A részvénytársaság jelenleg Magyarország legnagyobbjai között szerepel és töretlenül fejlődik. Az elmúlt hetek nagy híre volt, hogy újabb terméket kezdenek gyártani a likőrgyár falai között. A társaság részvényei igen jól teljesítettek az elmúlt években, valamint magyar viszonylatban kiemelkedő osztalékot is fizet a társaság, így méltán keresett papír a befektetni vágyók körében is. A Zwack márka alatt futó termékek ugyanúgy népszerűek hazánkban és külföldön is, így a kétszáz éve tartó siker az elkövetkező évekre is garantáltan biztosított.

Forrás: https://www.msn.com/hu 2021. május 31.

Megosztás

FBN-I Activity riport 2023

A nemzetközi egyesület 2023. évi beszámolóját a nemzetközi eseményekről és a tagegyesületek újító ötleteiről ide kattintva tudod letölteni.

Külföldi munkaerő – mikor, kinek, hogyan?

Szerző: Hamrák Viktor, Trenkwalder Recruitment Kft, K&H családi vállalatok klub, 2024Az összefoglalót szerkesztette: Nagy Krisztina Zsuzsanna, ügyvezető titkár, FBN-H Egyesület A munkaerőpiac új korszakát jelzi a 100

A ma szervezete és a ma munkavállalója – van metszet?

Szerző: Nagy-Józsa Dorottya, Y2Y Hungary Kft, K&H családi vállalatok klub, 2024Az összefoglalót szerkesztette: Nagy Krisztina Zsuzsanna, ügyvezető titkár, FBN-H Egyesület A munkavállalók a munka-magánélet egyensúlyt és a

FBN-H