NAK_logo-m

Átadták az “Év agrár duális képzőhelye” díjat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara második alkalommal hirdette meg országos pályázatát 3 kategóriában. A kamara a díj odaítélésével azoknak az agrárágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak szeretné megköszönni az elmúlt évben végzett munkájukat, akik a duális képzésben való részvételükkel és kiemelkedő teljesítményükkel segítették a munkaerőutánpótlás gyakorlati felkészítését, belekóstoltatva őket a munka valódi világába.

A pályázó jelöltek közül szakmai szempontok szerint összeállított pontozásos értékelés alapján választottuk ki az egyes kategóriák nyerteseit. A díjakat, egy-egy Zsolnay vázát és a teljesítményüket elismerő oklevelet, Orbán Viktortól, Magyarország miniszterelnökétől vehették át 2024. április 24-én, a Szakma Sztár Fesztivál nyitóünnepségén.

„Az év agrár duális képzőhelye” címet mikrovállalkozás kategóriában a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében működő Forrás Farm Kft. nyerte el, amely mezőgazdasági termeléssel, dísznövénytermesztéssel, illetve parképítéssel foglalkozik és mint duális képzőhely, a 2017-es alapítása óta számos gazda, kertész és kistermelői élelmiszer-előállító tanulót készített fel sikeresen a szakmai vizsgájukra. Nagy hangsúlyt fektetnek a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok integrálására, a pozitív munkamorál és az önálló munkavégzés kialakítására, valamint a jó képességű tanulók mentorálására. A végzett tanulók kezét sem engedik el, későbbiekben is szakmai segítséget nyújtanak számukra. Céljuk a gazdaság eszközállományának folyamatos fejlesztése és korszerűsítése a még hatékonyabb gyakorlati oktatás érdekében.

Kis- és középvállalkozás kategóriában a Bos-Frucht Agrárszövetkezet vehette át a díjat, melyet Egyed László alapított 30 évvel ezelőtt Somogy vármegyében. A családi vállalkozás azóta kinőtte magát, több mint 400 fő részére biztosít munkát, a cég operatív irányítását pedig ma már az alapító három gyermeke végzi. A Bos-Frucht Agrárszövetkezet két tehenészeti telepen összesen 2500 tejelő tehénnel és azok szaporulatával gazdálkodik. Amellett, hogy a gazda és a mezőgazdasági gépész tanulók képzésével biztosítani szeretnék a szakmai utánpótlást, céljuk, hogy oktatási tevékenységükkel hozzájáruljanak a magyar mezőgazdaság versenyképességének fenntartásához. Tanulóik a szervezet teljes értékű tagjaiként vesznek részt a cég napi működésében és a csapatépítésben egyaránt. 

A nagyvállalat kategória nyertese a családi tulajdonban lévő, Bács-Kiskun vármegyei székhelyű Axiál Kft. A cég mezőgazdasági- és építőipari gépek forgalmazójaként az ország 19 pontján áll partnerei rendelkezésére. A csúcstechnológiát képviselő mezőgazdasági gépeknek nem csak forgalmazásával, értékesítésével foglalkoznak, hanem azokhoz alkatrészeket is biztosítanak, valamint felújítási, javítási szolgáltatást is nyújtanak. Szívügyük a jövő szakember generációjának színvonalas képzése. A cég küldetésének tekinti, hogy a mezőgazdaságot és az agrárgépész szakmát vonzó életformának, korszerű munkafeltételeket biztosító foglalkozásnak tüntesse fel a fiatalok szemében. Ezért pályaválasztási kiállítások, pályaorientációs rendezvények állandó, aktív résztvevői.

Forrás: nak.hu/kamara | 2024. május 2. 

Megosztás

Átadták az “Év agrár duális képzőhelye” díjat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara második alkalommal hirdette meg országos pályázatát 3 kategóriában. A kamara a díj odaítélésével azoknak az agrárágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak szeretné megköszönni az

Ki veszi át a családi vállalkozást?

Az érzelmek a legnagyobb gát a generációváltás során. Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy 153 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon, mely a hazai cégek mintegy

FBN-H