pp_konferencia

A sikeres generációváltás titka

Nagyjából erre az évtizedre esik az első generációs cégalapítók zömének stafétaátadása. Olyan embereknek kell megválniuk a cégüktől, akik egyek az alkotásukkal, akik nélkül a cég nem életképes. A generációváltás éppen ezért nagyon problémás.

A céget sem átadni, sem jó áron eladni nem lehetséges, ameddig a cég működése egy személytől függ. A PP Konferenciaközpont február 9–én hatodik alkalommal megrendezendő generációváltással foglalkozó konferenciáján 3 kulcsot ad a generációváltás küszöbén álló mintegy 40 ezer hazai családi vállalkozás kezébe, amellyel akár több nemzedéken át lehet az alapító teremtményét éltetni, virágoztatni.

„Próbáltuk már többször átadni a stafétát, s még mindig mi vezetjük a céget? Mi lesz, ha már nem bírjuk a sok munkát?” – sokat hallott mondatok az alapítók szájából.

„Utódként teljesen alkalmasnak érezzük magunkat, mégsem engednek az elődök önállóan dolgozni?” – ezek az utódok elkeseredett szavai.

40 ezer családi cég sorsa dől el ezekben az években: tovább viszik az utódok, vagy eladják?

Ez a 3 kulcs nyitja meg a nemzedékeken is átívelő generációváltáshoz vezető kaput:

Az 1. kulcs: Függetlenné kell tenni az alapítótól a cég működését! (Vigyázat! Nem mellőzni kell! Az nagy hiba!) A generációváltásra jóval előtte kell felkészülni. A függetlenítést csak szervezetátalakítással, döntési jogkörök szétosztásával, a cég önjáróvá tételével lehet megoldani. Ha nincs családtag utódjelölt, akkor is ez a feladat, egy független menedzsment csapat felépítésével vagy cégeladásra felkészüléssel.

A 2. kulcs: A tabukat le kell dönteni! A zömmel családi vállalkozások érzelmi, emberi kapcsolati rendszerének sérülékenységét fel kell tárni. A családi összhangot veszélyeztető, eddig elfedett frusztráltságokat, konfliktusokat az „asztalra kell tenni” és kezelni. Előd és utód őszintén beszélje meg az egymással szembeni félelmeit!

A 3. kulcs: S talán a legfontosabb! Ha nincs közös értékrend, jövőkép, bizalom, tisztelet, a generációváltásból sajnos nem lesz nemzedékeken át megmaradó családi cég. Ennek megteremtése után már minden megy magától. A félelmek elmúlnak.

E problémák megoldása nélkül nincs sikeres generációváltás!

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Márciusi klub beszámoló

27 családból negyvenen vettek részt a márciusi klubon és közgyűlésen, melyet a Marriott Hotelben tartottunk március 2-án. A klub előtt közgyűlés elfogadta az elnökség javaslatát