A jövőbe kell fektetni

A száz százalékban magyar tulajdonú, fémmegmunkálással foglalkozó családi vállalkozás, a Ferzol 1990-ben alakult. Bíró Ferenc és fia, Bíró Zoltán a keresztnevük első három betűjéből nevezték el a kezdetben egyéni vállalkozásként indult céget, amely fokozatosan nőtte ki magát.

 

Édesapámmal Tápiószőlősön indított vállalkozásunkkal megéltük a magánszektor minden gyermekbetegségét. Kezdetben voltunk értékesítők, beszerzők, logisztikusok, gazdasági szakemberek és termelőmunkások egy időben. Ezzel nagyon sokat tanultunk – mondta lapunknak Bíró Zoltán, a Ferzol Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint a cég életében az első és legfontosabb tanulság az volt, hogy a nyereséget folyamatosan fejlesztésekre, bővítésekre kell fordítani, és ahogy fogalmazott: a döntésük eredménye ma már látványosan megmutatkozik.

 

A családi cég az egyszemélyes vállalkozásból mára megsokszorozta a létszámát, és területén fontos vállalattá nőtte ki magát. A tápiószőlősi és a szolnoki telephelyeik 25 ezer négyzetméter gyártó- és raktározási kapacitással rendelkeznek, a vállalat közel 550 főt foglalkoztat, árbevételük a megrendelési állományuk növekedésével évről évre emelkedik: 2019-ben megközelítette a 10 milliárd forintot. A Ferzol alkalmazott finomlemez-megmunkálási technológiáihoz tartozik többek között a 2D és 3D lézervágás, az élhajlítás vagy a lakatosmunkák is.

 

Nincsenek saját termékeink. A vevőink igényei szerint gyártunk lemez alkatrészeket és végzünk összeszerelést. Ma már európai viszonylatban is megerősödtünk – mondta el az ügyvezető, aki hozzátette, hogy a mezőgazdaság, a jármű- és élelmiszeripar, a hűtés- és vezérléstechnika, az IT és banktechnika számára gyártanak elsősorban. Friss sikerként elmesélte, hogy a cégüknek tavaly egy kiemelt partnerrel sikerült pár hónap alatt jelentős együttműködést kialakítania, amelynek eredményeként az idén – a tervek szerint – közel 26 ezer elektromosan vezérelt szekrényt gyártanak majd. „Büszke vagyok rá, hogy tovább bővülünk. Januárban elindult a 2,4 milliárd forintos beruházásunk: egy 3500 négyzetméteres csarnok és ebbe termelőberendezések beszerzése a szolnoki telephelyünkön.”

 

Bíró Zoltán bevallása szerint indulásuk óta a 2008-as gazdasági válság volt a legnehezebb periódus a Ferzol történetében. Ebben az időszakban jelentősen zuhant a megrendelési állományuk, így összesen ötven dolgozótól meg kellett válniuk, azonban a gazdaság talpra állásával és a rendelések megélénkülésével a távozott kollégáknak újra munkát tudtak biztosítani.

 

Az ügyvezető elmondta, igyekeznek a jövőbe is befektetni: bővítik, fejlesztik a kapacitásukat, és modern csúcstechnológiát alkalmaznak, de a munkavállalóik kiválasztására is nagy hangsúlyt fektetnek.

 

A technológia folyamatos fejlesztése nélkülözhetetlen a versenyképesség megőrzéséhez, de a jól felkészült, motivált dolgozókra, emberi kreativitásra mindig szükség lesz – tette hozzá. A vállalatnál évről évre külső és belső képzésekkel fejlesztik a dolgozóikat, illetve gyakorlati képzést biztosítanak a diákoknak is. „Együttműködésben vagyunk öt egyetemmel, három középiskolával. Elkötelezett cégvezetőként meggyőződésem, hogy a modern technika és a kiművelt emberfő a folyamatos fejlődés és a versenyképesség garanciája, amely előre tud vinni bennünket” – mondta.

 

Megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lényegesen kevesebbet szánnak a cégek innovációra

A magyar cégek többsége, 62 százaléka innovatívnak látja magát, a legpozitívabban pedig a kereskedelemben tevékenykedők értékelték a működésüket e szempontból. Lényegesen kisebb összeg ment azonban