vaszkoek2021-11-02

A Debrecen környéki faluban agrárcsoda zajlik. Ehető a tányér is!

Erre már Áder János köztársasági elnök is felkapta a fejét.

Áder János köztársasági elnök kedden közzétett podcastjában Vaszkó Gáborral, a monostorpályi Civita Group Zrt. társtulajdonosával és vezetőjével beszélgetett többek között az egyszer használatos műanyag eszközök kiváltásának új lehetőségéről, a kukoricából készült ehető tányérról, pohárról.

Vaszkó Gábor bemutatta a három évtizede szülei által egy Debrecen környéki faluban családi vállalkozásként alapított céget, amely kukoricatermesztéssel és feldolgozással foglalkozik Európa egyik legjobb kukoricatermesztő vidékén.

A klímaváltozás hatására Európa nagy részén már nem lehet toxinmentesen kukoricát előállítani, Magyarországon még igen. A vegyszer- és GMO-mentes termékek külföldön piaci előnyt élveznek. Nyugat-Európában megfizetik a minőséget, a műtrágya- és növényvédőszer-mentes termékeket, itthon azonban még meg kell ismertetni ezek előnyeit, értékét a fogyasztókkal

– hangsúlyozta Vaszkó Gábor, aki elmondta, hogy folyamatos az új fajták és agronómiai technikák keresése. Vaszkó Gábor elmondása szerint nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fenntarthatóan, generációkon átívelően gazdálkodjanak, és ne zsigereljék ki a termőföldet. A körkörös gazdálkodás lényege, hogy gyakorlatilag semmilyen hulladék nem marad, mindent újra és újra felhasználnak, ahogy a természet is.

Ha nem eszik meg a tányért, lebomlik

A cégvezető jelezte, hogy az egyszer használatos műanyagok – melyek forgalmazását a közelmúltban betiltották – helyettesítésére a kukorica feldolgozása során keletkező melléktermékeket használják. A fejlesztés eredményeként a malomipari melléktermékeket homogenizálják, és abból ehető, kifejezetten ízletes poharat, tányért készítenek, amely, ha nem fogyasztják el, hetek alatt elbomlik. Áder János elmondta: ez a termék is megismerhető lesz a november végén kezdődő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó rendezvényén. Az államfő ősszel indított podcast műsort Kék bolygó címmel környezetről, vízről, klímáról.

Forrás: https://civishir.hu/ (2021. 11. 02.)

Balról: Vaszkó Gábor operatív igazgató, Vaszkó Péter műszaki igazgató és Vaszkó László társalapító, ügyvezető (Kép: bet.hu)

Megosztás

Beszámoló a februári klubról

Közel 50-en vettünk részt több, mint 30 családból az év első klubján, melyet múlt csütörtökön tartottunk a Marriott-ban. Dávid beszélt a várható programokról, a prezit

Új fenntarthatósági törvény

Az idei évtől alapvető változások léptek életbe a fenntarthatósággal, vagyis ESG-vel kapcsolatos vállalati kötelezettségek területén, ami valamilyen módon minden hazai társaságot érinteni fog. Míg a

A Baki Agrocentrum 30 éves fennállását ünnepelte

Szorgalom, kitartás, alázat, együttműködés és nagyon sok beszélgetés, fogalmazta meg Balogh Ádám, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője családi vállalkozásuk sikerének titkát fennállásuk 30 éves jubileumán.

FBN-H