Családi dinamikák, irracionális indulatok mérgezhetik a családi cégek működését. És beleszólhatnak a cégutódlásba is. A le nem rendezett családi feszültségek nem fogják könnyíteni a generációváltást a vállalkozás élén. Az önreflexió, önismeret és tudatosság elengedhetetlen a helyzet megoldásához, hangzott el a Piac & Profit Generációváltás – Finisben című konferenciáján.

Forrás: piacesprofit.hu 2019. 03.02. 

„Van a személyes, a családi és a kollektív tudattalan. Ebbe belehelyezünk olyan dolgokat, amiket csináltam, de mások nem fogadták el. Dolgaim, amik megbélyegződtek. Ezek a tudattalan tartalmak határozzák meg, hogy egy ember érett felnőtt-e vagy gyerek. Felnőtt is lehet gyermeki, felnőtt vagy szülő állapotban” – magyarázta dr. Ludvigh Károly, a Stratego ügyvezető igazgatója, a Professzionális Coaching Egyesület elnöke.

„A családi energiákat kutatom a cégekben. A legnagyobb erő a családi gyökerekben van. Vallom, hogy gyökerek nélkül nem lehet szárnyalni. A tudatos lét a gyökerektől függ. Nem mindegy, hogy milyen emocionális részeket hozol magaddal otthonról. Csakhogy a vállalkozás értelmi rendszer” – hangsúlyozta Carla Galli life és business coach, a Carla Galli Akadémia vezetője.

Az értelmi és az érzelmi szintet tehát összhangba kell hozni. „Ha az egyik szülő gyengébb, a gyerek őt kezdi erősíteni. Itt kezdődik a bukás” céges szinten, mondta Galli. Ludvigh Károly látott olyan esetet, ahol a cégátadó apa és fia között rivalizálás folyt, „mert a nagyapa az unokát szerette, a leendő cégvezetőt. Az apa keresztbe tett neki. Amit leegyeztettek, abban is. Mindenütt hangsúlyozta, hogy »a fiam szenzációs, de még tanulnia kell«. A vasárnapi ebéd feszültségei is ilyesmikből erednek.”

Az árnyékalak, a tudatalattiban rejtett persona „mindig rejtett tranzakciót indít. Ez mindig erősebb, mint a hivatalos ügyek” – mondta Ludvigh.

Az sem elképzelhetetlen, hogy némely családfő azért volt munkamániás és szenvedélyes építője a cégének, mert éveken át az irodába menekült a családi élet elől. „Lehet, hogy a házastárssal való intimitás kerülése indította arra, hogy állandóan a munkahelyén legyen. A gyerek meg folyton azt látta, hogy apa sosincs otthon, mennyit gályázott, ezért ő már nem akar hasonló utat bejárni” – ecsetelte Ludvigh.

„A családi ebédet megmérgezik a ki nem mondott problémák. Nem véletlen, hogy a mesékben a legkisebb testvér ment el világot járni, szerencsét próbálni. Az az utód, aki több cégnél is megfordult, több főnököt is megtapasztalt, nemcsak a szülei cégében dolgozott, annak nagyobb az önreflexiója, nyitottabb a szervezettől jövő visszajelzésekre. Rátermettebb lesz a cégvezetésre” – mondta Pálosi Ildikó szervezetfejlesztő, a Generation Partners Kft. ügyvezetője.

 

A fórumról

Friss hírek

A Polaris Kupa első nyertese az FBN-H!

A Párizs melletti Fontainableau-ben tartotta az FBN-I múlt héten az ügyvezető titkárok szokásos éves találkozóját. 30 ország egyesületéből közel 50-en vettek részt az eseményen, s mindenki nagy meglepetésére az FBN-H elhozta az elsőként átadott Polaris Kupát!

   
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 30., Szerda

Családi történetek: „Az izsáki homoktól a nemzetközi cégbirodalomig”

Tommal már tervezzük egy ideje, hogy útnak indulunk és végig látogatjuk egyesületi tagcsaládjainkat. Családlátogatásaink elsődleges célja, hogy jobban megismerjünk Titeket és lássuk, miben tudná Egyesületünk még jobban támogatni Családotokat. Másodlagos célunk pedig, hogy a többi taggal is jobban megismertessünk Benneteket tanulságos történeteitek megosztásával.

Első célállomásunk Jakabszállás volt, ahol nagy örömünkre hat családtag fogadott bennünket a H. Szabó Családból. Bár mindenki nagyon fáradt volt az esti órákban, mégis a humor és a nevetés végig kísérte egész beszélgetésünket.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 11., Péntek

Beszámoló a 14. K&H Klubról (2018. november 28.)

Ékes Ákos (az Üzletfejlesztés vezetője) a november 28.-ai K&H Családi Vállalatok Klubján bevezetőjében beszélt a múlt héten átadott K&H Díjról és a nyertes pályázókról. Kiemelte, hogy idén a legtöbb pályázat a társadalmi felelősségvállalás kategóriában érkezett és a díjat jövőre is meghirdetik majd. A részletekért kattints ide

Örömmel vezette be a nap izgalmas és sokakat érintő témáját, melynek előzménye 4 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A K&H klubok indítását megelőzően ugyanis Ákos ellátogatott 10 családi céghez, akiket többek között a cégeladásról is faggatott és 10-ből 10-en azt válaszolták, szívesen eladnák a cégüket, ha a vevő számukra megfelelő árat kínálna.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Képek itt.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. December 17., Hétfő