30 családból közel 60-an voltak kíváncsiak azokra a témákra és előadókra, akiket a februári klubra meghívtunk. Ha kiváncsi vagy rá, miről beszélt Küllői Péter, Tari Annamária vagy a Zsidai Család, olvass tovább! Képek itt!

  

A klubot Küllői Péter sokkoló előadása nyitotta a digitalizációs forradalomról és arról, amit ez számunkra jelent.  

Előadásából megtudtuk, hogy a szívünk felelős azért, hogy hálásak, együttérzőek, nagyvonalúak és megbocsátóak legyünk, az agyunk pedig az elfogadást, az alázatot, a humort és a megfelelő perspektívával való látásmódunkat irányítja. De vajon milyen magasra kell emelkednünk ahhoz, hogy megfelelő perspektívából lássuk a világot? 

Merre változik a világ?

A világban ma exponenciális változások történnek, míg agyunk lineárisan gondolkodik. A dolgok dematerializálódnak és demonetizálódnak. Azok a cégek, akik megmaradnak a lineáris gondolkodás síkján, elpusztulnak. Ha valaki ma fejlett, nem biztos, hogy a jövőben is fejlett lesz. A legmodernebb fizetési rendszer ma Afrikában található, ahol a bankrendszer hiányában, illetve azt átugorva, átelőször valósították meg a mobiltelefonnal történő fizetést. India 12 év alatt építette ki a világ legfejlettebb digitális infrastruktúráját.

A folyamatok feltartóztathatatlanok

A vezető nélküli autó 360 fokban lát, nem okoz balesetet. Ha már csak ilyen autók fognak közlekedni, nem lesz szükség casco-ra, szervátültetésekre, parkolóhelyekre és parkolóházakra... Szingapúrban 2021-től csak vezető nélküli taxik fognak működni. Az autóiparban a szoftver fontossága fog nőni a hardverrel szemben, ezért a google várhatóan erősödni fog az autóiparban is a jelenlegi gyártókkal szemben. A Volvo azért fejleszt Göteborgban, mert ott 100 km-es körzetben már engedélyezett a vezető nélküli autó. Az egyes országok szabályozásai lassíthatják vagy gyorsíthatják a folyamatokat, de feltartóztatni már nem tudják őket. Van, aki pedig elébemegy a folyamatoknak és a jövő iparágait fejleszti. 

Ki nyelné le a nanochip-et?

Vajon mennyiben más, ha bennünk van, mintha egész nap a zsebünkben? A mesterséges intelligencia az egészségügy területén százszor megbízhatóbb, mint a szakorvos, hiszen milliószor több példát lát. (pl. PEEK: szemvizsgáló applikáció Kínában, napelemmel a világ bármely pontján alkalmazható.)  

Hamburgergyártás 3 D-s nyomtatókkal

A NIKE már piacra dobta a 3 D-s nyomtatókkal gyártott cipőit. Ma kb. 70 féle anyag printelhető! A fejlődés abba az irányba tart, hogy akár otthon is kiprintelhessük lábbelinket a lábméret megadásával és a modell kiválasztásával. De menjünk csak tovább! Ma már étel is előállítható 3 D-s printeren.. Marhalábszár őssejtjeiből már kikísérletezték az első kiprintelt hamburgert! És hogy miért lesz szükség erre? Gondoljunk csak bele! A fejlődésnek köszönhetően közel 2 mrd ember fog bekerülni a középosztályba. Nincs az a legelő, ami képes lenne ellátni ennyi embert! De ha lenne, akkor az a mennyiségű szarvasmarha tönkre is tenné a Földet...  

A világ ma

A világ úgy működik, mint egy applikáció. Kifejlesztünk egy új terméket, piacra dobjuk, teszteljük, majd a visszacsatolásoknak köszönhetően felfedezzük a hibáit és kijavítjuk. Tanulság: merjünk hibázni, majd javítsuk ki! Amerikában megvan a hibázás kultúrája. Ott úgy tartják, aki még nem ment csődbe, az nem is ember. 

A 35 év feletti korosztály fél a túl gyors változásoktól, ezért félelemmel meg lehet őket szólítani. A politika is erre apellál. 

Szükség lenne egy globális kódexre, ami szabályozza az olyan új területeket, mint pl. az őssejtkutatás vagy a drónok működése.

A globális változások sok szabadidőt fognak generálni. A tulajdonló gazdaságból a megosztó gazdaságba megyünk át. Az új világban az anyagiak szerepe csökkenni fog, ezért az élmények fognak felértékelődni. 

Az egyetlen biztonságot a saját megújulási képességünk és a folyamatos tanulás jelenti. Ez nem megy önreflexió nélkül. 

A jó társadalomnak folyamatosan őrködni kell a rossz társadalom felett. A globális kódex ahhoz is szükséges, hogy egy közösség se juthasson digitális előnyre, amivel elpusztíthatná a Földet. A 3. világháború már zajlik, ez a folyamatos hekkertámadások időszaka. Jó példa erre az amerikai elnökválasztás vagy az izraeli nukleáris erőmű meghekkelése. Egyes országok (pl. Oroszorszg, Észak-Korea) így maradnak talpon.

Gazdasági átrendeződés megy végbe: a napelemek, vertikális farmok és printelt fogyasztási cikkek megjelenésével lokalizálódunk, ugyanakkor a tudás globális, a válságok pedig folyamatosak és elkerülhetetlenek.

Generációs családok, családi generációk

Tari Annamária pszichoanalitikus előadásában az együttélő generációkat és a bennük végbemenő változásokat hasonlította össze.

Véleménye szerint az egyik legfőbb probléma, hogy a nárcisztikus szülői pozíciónak köszönhetően ("én tudom jobban") a gyerek folyamatos leértékelést kap, akár otthon, akár a családi cégnél. Az ún. "monitorozó" szülők pedig folyamatos érzelmi odahatással mikromenedzselik a gyerekeik életét. Míg régen egy dolognak egy ideje volt, addig ma sok dolognak van egy ideje. Az idősebbek, már az X generáció is egy lassúbb világból jöttek. A legrosszabb helyzetben az X generáció van, nekik a legnehezebb, úgyis mondhatjuk, hogy a legrosszabbkor vannak rossz helyen... Nem tudják uralni a helyzeteket, ezért gyakran ingerlékenyek. Az Y generáció is egy veszélyeztetett faj a helikopter szülők miatt. Közülük 40% még mindig otthon él a szüleivel, nagyon bizalmatlanok, nehezen kapcsolódnak és a kapcsolataikért meg kell küzdeniük. 

A cégek alapításához nárcisztikus pozíció kellett, de ez a fajta személyiség később pont a fejlődés gátja lesz. Ráadásul nagy formátumú szülők gyerekének, unokájának lenni sosem könnyű feladat. Az ilyen utódok önállósága és önbecsülése is nehezebben alakul ki. A céghierarchiában a gyerek mindig gyerekpozícióban marad. A leplezett érzelmek miatt nő a feszültség, ami robbanásveszélyes szituációkhoz vezet. A harmonikus együttműködéshez valódi bizalom, tisztelet és kölcsönösség kell és kevesebb nárcizmus. A cégnél is akkor hatékony egy megbeszélés, ha a családtagok nem, mint gyerek és szülő beszélgetnek, hanem mint egyenrangú partnerek.

Az elengedés mindig egy gyászfolyamat, de megéri végigvinni. Egy cégátadásnál sem történik más: a szülő a nárcisztikus pozíciójából elengedi saját kreatúráját, a gyerek pedig elengedi a gyerek pozícióját. 

Az est második felében a Zsidai Családból Ilona és fia, Roy bemutatták cégük robbanásszerű fejlődését és azt, hogyan lehet kis hazánkból indulva a magasszínvonalú vendéglátás területén nemzetközi cégbirodalmat kiépíteni. Előadásuk diáit ide kattintva tudod megtekinteni. 

A fórumról

Családi Vállalat Tulajdonosok Klubja

Újabb Hét magyar vállalat az ELITE Programban

Újabb hét hazai cég kezdte meg a Londoni Tőzsdecsoport és a Budapesti Értéktőzsde együttműködésében megvalósuló, a középvállalkozások szintlépését elősegítő, nemzetközi vállalkozásfejlesztési képzést, az ELITE Programot. Az újonnan csatlakozó cégekkel együtt a régióban kiemelkedő módon 24 magyar vállalat vesz részt a globálisan több mint 1100 résztvevő céget jegyző program képzéssorozatában.

Forrás: Budapesti Értéktőzsde

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 13., Hétfő

NextGen vagyok, mi lesz velem? – a generációváltás Németh Márton szemszögéből

A Sipospack egy rendszerváltáskor alakult magyar vállalkozás, vagyis idén 30 éves, de a cégforma (Kft) csak 1996-ban alakult ki. Márton nem egyenesági leszármazott, így nem is örökös. Ő Sipos Gyula veje, vagyis felesége révén került a céghez, mely csomagolóanyag (fólia) feldolgozással és kereskedelemmel foglalkozik. Jelenleg az anyacég egyik leányvállalatának (I Print 4 You) ügyvezetője, mely egy kényszerhelyzet hatására alakult meg 2015-ben - tudtuk meg április 24-én a K&H 16. Családi Vállalatok Klubján. 

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 08., Szerda

A családban marad?

Sok ezer magyar családi vállalkozás vezetője keresi most az utódját, de mit kell tudnia az új főnöknek? Fel lehet készülni egyáltalán a cégvezetésre? Erről kérdeztük szakértőinket, Bagdi Lajos adószakértőt és Vámosi Róbert ügyvédet.

Forrás: https://piacesprofit.hu 2019. április 16.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Május 08., Szerda