Hogyan lehet egy jó ötlettel meghódítani a világot? Hogyan lehet megújulni, s egy befutott tradicionális családi vállalkozást átadni a fiatal generációnak? A hirado.hu-nak ezekre a kérdésekre válaszoltak sikeres üzletemberek, akik a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége által rendezett fiatal vállalkozók hetén tartottak előadást.

Forrás: www.hirado.hu 2018. november 16.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (Fivosz) 2018. november 12–18. között a világ 170 országához hasonlóan, Magyarországon már tizenegyedik alkalommal rendezi meg a fiatal vállalkozók hetét. A program mottója a Vállalkozz az életre, az előadók pedig arról beszéltek hogyan válhat egy vállalkozó sikeressé, és hogyan kezelheti, illetve vonhatja le a tanulságokat a sikerből.

Türelem, bizalom, tanulás

Pintér Katalin, a Gerbeaud tulajdonosa a hirado.hu-nak elmondta, fontosnak tarja, hogy beszéljen a generációváltásról, mert a saját bőrén tapasztalta, hogy ez egy tanulási folyamat. Nem létezik olyan matematikai képlet, amelynek segítségével megoldhatók a különféle vállalkozói feladatok. Ugyanakkor minden cég más, eltérő a felépítése, vagy az iparág, amelyben tevékenykedik. Ezért mindenkinek saját magának kell azt a céget átadó módszert kidolgoznia, amelynek segítségével beléphet egy már működő, vagy akár tradicionális vállalkozás irányításába a fiatal generáció.

Mint mondta, nincs tökéletes recept. Figyelni kell egymásra, tisztelni kell egymást, folyamatosan tanulni kell. Az alap a szakmai tudás és az alázat – mondta. Egy céget átvenni, majd vezetni, nagyon sok munka. A túléléshez pedig türelem kell. Az, hogy egy fiatal türelmetlen, alapvetően jó, hiszen meg akarja oldani a feladatot. Az idősebb embernek, főleg, ha ő maga építette fel a céget – ebből kilépni, és úgy átadni a vállalkozást, hogy ne legyen kézi irányítás – nem egyszerű feladat. Ez az ellentét gyakorta megmutatkozik a családi vállalkozásoknál – fogalmazott Pintér Katalin. Azt tanácsolta, a fiatal legyen türelmes, az idősebb pedig bízzon a fiatalban, és tanítsa türelmesen. Ha ez megy, akkor vannak megoldások. Ha nem megy, a cég is sérül. „Ugyanakkor mindezt én nem problémának, hanem feladatnak nevezem” – mondta.

Őszintének és becsületesnek kell lenni az üzleti életben

Parókától a farmereken át egészen Hollywoodig címmel tartott előadást a rendezvénysorozaton Andy Vajna üzletember, a magyar filmipar fellendítésével megbízott kormánybiztos, aki Los Angelest is meghódította. A hirado.hu-nak elmondta, ha megvan az ötlet, amit meg szeretne valósítani egy fiatal vállalkozó, azt tanácsolja, bízzon magában, higgyen a sikerben, és tartson ki, s ne adja fel az első akadálynál. Még a vállalkozás megindításakor állítson fel egy tervet, szabályokat, amiket be is tart.

Hangsúlyozta, mindenekelőtt legyenek őszinték magukhoz a fiatal vállalkozók, és soha ne csapjanak be másokat. Szerinte talpraesettnek kell lenni, és a legfőbb motiváció az legyen, hogy: „Legyél te a világon a legjobb!” Ha ezeket betartják, nincs is más hátra, mint a kőkemény munka. Rengeteget kell dolgozni, de azt úgy, hogy a vállalkozó élvezze minden percét, s közben ne a pénzért hajtson, mert az majd az elért eredmények jutalma lesz – fogalmazott.

Humánum, optimizmus, felkészültség

Palásti József, a Fornetti egykori alapítója lapunknak úgy fogalmazott: „A mai napig pékmesternek és nem a mai értelemben vett üzletembernek tartom magam. A Fivosz 11 éve tart rendezvényeket, ezalatt öt-hat alkalommal vettem részt a Fivosz-héten, hogy tapasztalataimmal segítsem a fiatal vállalkozókat. Én most kezdő, újrakezdő kisvállalkozóként vagyok jelen.”

Elmondta, ha sikeres vállalkozó akar lenni valaki, akkor humanistának kell lennie, szeretnie kell az embereket, a munkatársakat, az üzleti partnereket, hiszen ők is hozzájárulnak a sikeressé váláshoz. Optimista életszemlélettel, felkészülten, kész tervekkel kell rendelkezni. S aki nem bízik a világ fejlődésében, az maga sem jut előre.

Véleménye szerint napjainkban nem is olyan nehéz vállalkozni, mint a rendszerváltáskor, amikor még pénz nélkül játszották a piacgazdaságot, most viszont a pénz elérhető. Úgy vélte, ha a humanizmus, optimizmus, üzleti terv, szakmai felkészültség és alázat adott, akkor ma pénzt szerezni nem nehéz. Titkok, csodák nincsenek – szögezte le Palásti József, és hozzátette: céltudatosan kell dolgozni azzal a kreativitással, amellyel a magyar emberek rendelkeznek.

A fórumról

Friss hírek

A Polaris Kupa első nyertese az FBN-H!

A Párizs melletti Fontainableau-ben tartotta az FBN-I múlt héten az ügyvezető titkárok szokásos éves találkozóját. 30 ország egyesületéből közel 50-en vettek részt az eseményen, s mindenki nagy meglepetésére az FBN-H elhozta az elsőként átadott Polaris Kupát!

   
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 30., Szerda

Családi történetek: „Az izsáki homoktól a nemzetközi cégbirodalomig”

Tommal már tervezzük egy ideje, hogy útnak indulunk és végig látogatjuk egyesületi tagcsaládjainkat. Családlátogatásaink elsődleges célja, hogy jobban megismerjünk Titeket és lássuk, miben tudná Egyesületünk még jobban támogatni Családotokat. Másodlagos célunk pedig, hogy a többi taggal is jobban megismertessünk Benneteket tanulságos történeteitek megosztásával.

Első célállomásunk Jakabszállás volt, ahol nagy örömünkre hat családtag fogadott bennünket a H. Szabó Családból. Bár mindenki nagyon fáradt volt az esti órákban, mégis a humor és a nevetés végig kísérte egész beszélgetésünket.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 11., Péntek

Beszámoló a 14. K&H Klubról (2018. november 28.)

Ékes Ákos (az Üzletfejlesztés vezetője) a november 28.-ai K&H Családi Vállalatok Klubján bevezetőjében beszélt a múlt héten átadott K&H Díjról és a nyertes pályázókról. Kiemelte, hogy idén a legtöbb pályázat a társadalmi felelősségvállalás kategóriában érkezett és a díjat jövőre is meghirdetik majd. A részletekért kattints ide

Örömmel vezette be a nap izgalmas és sokakat érintő témáját, melynek előzménye 4 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A K&H klubok indítását megelőzően ugyanis Ákos ellátogatott 10 családi céghez, akiket többek között a cégeladásról is faggatott és 10-ből 10-en azt válaszolták, szívesen eladnák a cégüket, ha a vevő számukra megfelelő árat kínálna.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Képek itt.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. December 17., Hétfő

Komócsin Lauránál járt a Női Fórum

A coaching abban segít, hogy még sikeresebbek és boldogabbak legyünk, a coach pedig nem más, mint gyémántcsiszoló. 

Fórumvezetőnk, Dóra Hajni jóvoltából egy DIADALmas self-coachingon vehettek részt Egyesületünk női tagjai - mintegy 30-an - november 16-án az első magyar coaching modell megalkotója, Komócsin Laura vezetésével. Laura prezentációját ide kattintva tudod megtekinteni. 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. November 22., Csütörtök