Sokévnyi házasság után is érdemes házassági szerződéssel rendezni a közös vagyon helyzetét - a Deloitte Private szerint.

Forrás: Infostart.hu (Sigmond Árpád) / 2018. november 8.
 

A családi vállalkozás szétaprózódásának megakadályozása vagy éppen az üzleti kockázatok családi vagyontól történő elválasztása is jó indok lehet egy házassági szerződés megkötésére. Takács Diána, a Deloitte Private szenior tanácsadója az InfoRádiónak elmondta, különösen fontos ilyen szerződést kötni, ha nagy értékkel rendelkező társasági részesedések vannak a házastársak tulajdonában, akár külön, akár közösen.

"Ha bármelyik fél kockázatos üzleti tevékenységet folytat, az üzleti vagyonról leválasztható a családi vagyon, illetve kizárható a másik házastárs felelőssége az üzleti tevékenységet folytató házastárs kötelezettségvállalásaiért, tartozásaiért" - húzta alá Takács.

A Polgári törvénykönyv, mint elmondta, lehetőséget biztosít arra, hogy egy házassági szerződés halál esetére szóló rendelkezést tartalmazzon.

Ebben az esetben a megkötött vagyonjogi szerződés közös végrendeletnek is minősülhet.

Hogy milyen érvekkel győzheti meg egy ilyen szerződésről az egyik házas fél a másikat?

"Olyan megközelítést javasolok, hogy mielőtt ezt bármelyik fél kezdeményezi, látogassanak meg közösen egy ügyvédet, aki ismerteti velük, hogy a házasságkötésük milyen következményekkel járt az ő vagyoni viszonyaikra, milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár. Az ügyvéd az egyedi esetre vonatkozó felmérés után részletesen el tudja mondani, hogy mi minősül közös, illetve külön vagyonnak, mihez kell hozzájárulni a házastársnak és mihez nem. Azt tapasztaljuk, hogy amint ezen információk birtokába kerülnek a házastársak, úgy határoznak, hogy saját maguk rendezik a vagyoni viszonyaikat" - fogalmazott Takács Diána.

Bővebben a témáról Paragrafus című magazinunk november 8-i adásában hallhatnak.

A fórumról

Friss hírek

A Polaris Kupa első nyertese az FBN-H!

A Párizs melletti Fontainableau-ben tartotta az FBN-I múlt héten az ügyvezető titkárok szokásos éves találkozóját. 30 ország egyesületéből közel 50-en vettek részt az eseményen, s mindenki nagy meglepetésére az FBN-H elhozta az elsőként átadott Polaris Kupát!

   
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 30., Szerda

Családi történetek: „Az izsáki homoktól a nemzetközi cégbirodalomig”

Tommal már tervezzük egy ideje, hogy útnak indulunk és végig látogatjuk egyesületi tagcsaládjainkat. Családlátogatásaink elsődleges célja, hogy jobban megismerjünk Titeket és lássuk, miben tudná Egyesületünk még jobban támogatni Családotokat. Másodlagos célunk pedig, hogy a többi taggal is jobban megismertessünk Benneteket tanulságos történeteitek megosztásával.

Első célállomásunk Jakabszállás volt, ahol nagy örömünkre hat családtag fogadott bennünket a H. Szabó Családból. Bár mindenki nagyon fáradt volt az esti órákban, mégis a humor és a nevetés végig kísérte egész beszélgetésünket.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 11., Péntek

Beszámoló a 14. K&H Klubról (2018. november 28.)

Ékes Ákos (az Üzletfejlesztés vezetője) a november 28.-ai K&H Családi Vállalatok Klubján bevezetőjében beszélt a múlt héten átadott K&H Díjról és a nyertes pályázókról. Kiemelte, hogy idén a legtöbb pályázat a társadalmi felelősségvállalás kategóriában érkezett és a díjat jövőre is meghirdetik majd. A részletekért kattints ide

Örömmel vezette be a nap izgalmas és sokakat érintő témáját, melynek előzménye 4 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A K&H klubok indítását megelőzően ugyanis Ákos ellátogatott 10 családi céghez, akiket többek között a cégeladásról is faggatott és 10-ből 10-en azt válaszolták, szívesen eladnák a cégüket, ha a vevő számukra megfelelő árat kínálna.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Képek itt.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. December 17., Hétfő

Komócsin Lauránál járt a Női Fórum

A coaching abban segít, hogy még sikeresebbek és boldogabbak legyünk, a coach pedig nem más, mint gyémántcsiszoló. 

Fórumvezetőnk, Dóra Hajni jóvoltából egy DIADALmas self-coachingon vehettek részt Egyesületünk női tagjai - mintegy 30-an - november 16-án az első magyar coaching modell megalkotója, Komócsin Laura vezetésével. Laura prezentációját ide kattintva tudod megtekinteni. 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. November 22., Csütörtök