Sokévnyi házasság után is érdemes házassági szerződéssel rendezni a közös vagyon helyzetét - a Deloitte Private szerint.

Forrás: Infostart.hu (Sigmond Árpád) / 2018. november 8.
 

A családi vállalkozás szétaprózódásának megakadályozása vagy éppen az üzleti kockázatok családi vagyontól történő elválasztása is jó indok lehet egy házassági szerződés megkötésére. Takács Diána, a Deloitte Private szenior tanácsadója az InfoRádiónak elmondta, különösen fontos ilyen szerződést kötni, ha nagy értékkel rendelkező társasági részesedések vannak a házastársak tulajdonában, akár külön, akár közösen.

"Ha bármelyik fél kockázatos üzleti tevékenységet folytat, az üzleti vagyonról leválasztható a családi vagyon, illetve kizárható a másik házastárs felelőssége az üzleti tevékenységet folytató házastárs kötelezettségvállalásaiért, tartozásaiért" - húzta alá Takács.

A Polgári törvénykönyv, mint elmondta, lehetőséget biztosít arra, hogy egy házassági szerződés halál esetére szóló rendelkezést tartalmazzon.

Ebben az esetben a megkötött vagyonjogi szerződés közös végrendeletnek is minősülhet.

Hogy milyen érvekkel győzheti meg egy ilyen szerződésről az egyik házas fél a másikat?

"Olyan megközelítést javasolok, hogy mielőtt ezt bármelyik fél kezdeményezi, látogassanak meg közösen egy ügyvédet, aki ismerteti velük, hogy a házasságkötésük milyen következményekkel járt az ő vagyoni viszonyaikra, milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár. Az ügyvéd az egyedi esetre vonatkozó felmérés után részletesen el tudja mondani, hogy mi minősül közös, illetve külön vagyonnak, mihez kell hozzájárulni a házastársnak és mihez nem. Azt tapasztaljuk, hogy amint ezen információk birtokába kerülnek a házastársak, úgy határoznak, hogy saját maguk rendezik a vagyoni viszonyaikat" - fogalmazott Takács Diána.

Bővebben a témáról Paragrafus című magazinunk november 8-i adásában hallhatnak.

A fórumról

Friss hírek

Beszámoló a 14. KH Klubról (2018. november 28.)

Ékes Ákos (az Üzletfejlesztés vezetője) a november 28.-ai K&H Családi Vállalatok Klubján bevezetőjében beszélt a múlt héten átadott K&H Díjról és a nyertes pályázókról. Kiemelte, hogy idén a legtöbb pályázat a társadalmi felelősségvállalás kategóriában érkezett és a díjat jövőre is meghirdetik majd. A részletekért kattints ide

Örömmel vezette be a nap izgalmas és sokakat érintő témáját, melynek előzménye 4 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A K&H klubok indítását megelőzően ugyanis Ákos ellátogatott 10 családi céghez, akiket többek között a cégeladásról is faggatott és 10-ből 10-en azt válaszolták, szívesen eladnák a cégüket, ha a vevő számukra megfelelő árat kínálna.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Képek itt.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. December 13., Csütörtök

Komócsin Lauránál járt a Női Fórum

A coaching abban segít, hogy még sikeresebbek és boldogabbak legyünk, a coach pedig nem más, mint gyémántcsiszoló. 

Fórumvezetőnk, Dóra Hajni jóvoltából egy DIADALmas self-coachingon vehettek részt Egyesületünk női tagjai - mintegy 30-an - november 16-án az első magyar coaching modell megalkotója, Komócsin Laura vezetésével. Laura prezentációját ide kattintva tudod megtekinteni. 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. November 22., Csütörtök