A családi vagyon sorsa nagyon fontos kérdés, az arról szóló rendelkezést nem szabad elodázni – hangsúlyozta előadásában a Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviseletében Böröcz Helga a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Károly Gábor)

Böröcz Helga szerint sokan még mindig elkövetik azt a hibát, hogy nem rendelkeznek időben a családi vagyonról. A közjegyző személyes tapasztalatai szerint ez mindig csak később történik meg, nem az első nagyobb megszerzett vagyon után. Úgy véli, minden egyes életszakaszban át kell gondolni, hogy melyek azok a tipikus szerződések, amikről érdemes és fontos lenne rendelkezni.

Az okos családfő előrelátó, tervező és racionális – hangsúlyozta Böröcz Helga. A vagyontervezésnek több fázisa van, amiket érdemes átgondolni: az egyik legfontosabb kérdés a házasság, illetve a válás, és hogy az hogyan érinti a családi vállalkozást. 

A közjegyző szerint érdemes kialakítani egy szerződéses mátrixot, illetve a családi alkotmányt.

Vélekedése szerint, amennyiben ezeket a szerződéseket valaki időben létre tudja hozni, semmilyen probléma nem lesz a családi vagyon átörökítésében. A közjegyző a jogi megoldásokban tud segíteni, ugyanis jogot tud biztosítani vita nélkül – a közjegyző független, pártatlan hatóságként tud olyan iratokat készíteni, amelyek okiratként használhatóak. A közjegyző egyik fél mellett sem áll, mindkettőjüket ugyanúgy képviseli, kizárólag a jogszabályok alapján jár el.

Mindenképpen célszerű, hogy a családi vagyonnal kapcsolatos információkat közokiratban rögzítsük – hangsúlyozta a közjegyző. Példája szerint Steven Spielberg körülbelül 100 millió dollárt bukott, mert házassági szerződését egy szalvétára írta. Ezt a bíróság nem fogadta el, ezért az akkori vagyona felét a feleség „elvitte” – ha a felek nem kötnek házassági vagyonjogi szerződést, akkor ez így van.

A szerződés alapvetően a szerződő felek között hatályos, ahhoz, hogy harmadik fél felé is hatályos legyen – például hitelezőkkel szemben is – be kell vezetni a házassági vagyonjogi szerződések nyilvántartásába. A bt.-k, kft.-k öröklése ritkán szabályozott, cégformánként eltérő öröklési szabályok vannak, ráadásul az elhúzódó eljárások miatt sokáig működésképtelenné válhat a vállalkozás – ugyanis nehezen hozzáférhető a hagyatéki vagyon.

Két fő ügylettípust lehet megkülönböztetni: a végintézkedéseket (végrendelet és öröklési szerződések), valamint az élők közötti ügyleteket (ajándékozási-, tartási-, illetve életjáradéki szerződések). A hagyatéki vagyontervezés célja, hogy a vagyon zökkenőmentesen szálljon az örökösökre, valamint a működő vagyontömeg egyben és működőképes maradjon – mondta előadásában Böröcz Helga.

A fórumról

Friss hírek

Beszámoló a X. FBN-H Konferenciáról és Családi Hétvégéről

Különleges alkalom volt az idei és nem csak a jubileumi évforduló miatt... Ha csak néhány szóval kellene jellemezni az együttléteinket, akkor leginkább a szeretet, az őszinteség, a nyitottság és az öröm fejezné ki az egyesületi rendezvényeink hangulatát. Csodás dolog ez! Alapítónk, Kürti Tom szerint az FBNI-nek több, mint 30 Egyesület a tagja szerte a világban, de nincs még egy – a miénkhez hasonló – közösség, ami hosszabb időn keresztül is meg tudja őrizni az intimitását! Ahol 30-40 család 2-3 generációval napokig súrlódásmentesen és meghitt légkörben tud tartalmasan időt együtt tölteni, a legkülönfélébb programokon részt venni és együtt örülni! Ahol tabuk nélkül lehet beszélgetni egymás előtt bármiről, akár a szexről is… Az egyik tagunk szavaival élve: „Idén minden jó volt! A táj, a szálloda, a szoba, a kaja, a programok és a társaság is!” Hálásan köszönjük a pozitív visszajelzéseiteket, de Nektek – egy ilyen Csapatnak vagy inkább Nagycsaládnak - könnyű jó rendezvényt szervezni…

Íme a három nap képekben! 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Június 15., Péntek

A vállalkozósdi még mindig a férfiak játszótere

Hiába van mostanában sok szó a nemek közti egyenlőségről, mégis úgy tűnik, a „vállalkozósdi” még mindig férfi többségű buli. A Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatás 2017-es felmérése szerint a hazai, legalább három főt foglalkoztató és legalább 50 millió forintos éves árbevétellel rendelkező kkv-k ügyvezetői, tulajdonosai 82%-ban férfiak.

Forrás: https://piacesprofit.hu 2018.05.28.

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 31., Csütörtök

A Nagy Beszélgetés

Ismét megtöltötték a résztvevők az MTA Vörösmarty termét a Gutmann Családi Vagyon Szakmai Napon, mely 6. alkalommal került megrendezésre. Egyesületünkből 11 család képviseltette magát a rendezvényen. A központi téma ezúttal a "Nagy Beszélgetés volt". 

 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. Május 29., Kedd