A családi vagyon sorsa nagyon fontos kérdés, az arról szóló rendelkezést nem szabad elodázni – hangsúlyozta előadásában a Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviseletében Böröcz Helga a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Károly Gábor)

Böröcz Helga szerint sokan még mindig elkövetik azt a hibát, hogy nem rendelkeznek időben a családi vagyonról. A közjegyző személyes tapasztalatai szerint ez mindig csak később történik meg, nem az első nagyobb megszerzett vagyon után. Úgy véli, minden egyes életszakaszban át kell gondolni, hogy melyek azok a tipikus szerződések, amikről érdemes és fontos lenne rendelkezni.

Az okos családfő előrelátó, tervező és racionális – hangsúlyozta Böröcz Helga. A vagyontervezésnek több fázisa van, amiket érdemes átgondolni: az egyik legfontosabb kérdés a házasság, illetve a válás, és hogy az hogyan érinti a családi vállalkozást. 

A közjegyző szerint érdemes kialakítani egy szerződéses mátrixot, illetve a családi alkotmányt.

Vélekedése szerint, amennyiben ezeket a szerződéseket valaki időben létre tudja hozni, semmilyen probléma nem lesz a családi vagyon átörökítésében. A közjegyző a jogi megoldásokban tud segíteni, ugyanis jogot tud biztosítani vita nélkül – a közjegyző független, pártatlan hatóságként tud olyan iratokat készíteni, amelyek okiratként használhatóak. A közjegyző egyik fél mellett sem áll, mindkettőjüket ugyanúgy képviseli, kizárólag a jogszabályok alapján jár el.

Mindenképpen célszerű, hogy a családi vagyonnal kapcsolatos információkat közokiratban rögzítsük – hangsúlyozta a közjegyző. Példája szerint Steven Spielberg körülbelül 100 millió dollárt bukott, mert házassági szerződését egy szalvétára írta. Ezt a bíróság nem fogadta el, ezért az akkori vagyona felét a feleség „elvitte” – ha a felek nem kötnek házassági vagyonjogi szerződést, akkor ez így van.

A szerződés alapvetően a szerződő felek között hatályos, ahhoz, hogy harmadik fél felé is hatályos legyen – például hitelezőkkel szemben is – be kell vezetni a házassági vagyonjogi szerződések nyilvántartásába. A bt.-k, kft.-k öröklése ritkán szabályozott, cégformánként eltérő öröklési szabályok vannak, ráadásul az elhúzódó eljárások miatt sokáig működésképtelenné válhat a vállalkozás – ugyanis nehezen hozzáférhető a hagyatéki vagyon.

Két fő ügylettípust lehet megkülönböztetni: a végintézkedéseket (végrendelet és öröklési szerződések), valamint az élők közötti ügyleteket (ajándékozási-, tartási-, illetve életjáradéki szerződések). A hagyatéki vagyontervezés célja, hogy a vagyon zökkenőmentesen szálljon az örökösökre, valamint a működő vagyontömeg egyben és működőképes maradjon – mondta előadásában Böröcz Helga.

A fórumról

Friss hírek

A Polaris Kupa első nyertese az FBN-H!

A Párizs melletti Fontainableau-ben tartotta az FBN-I múlt héten az ügyvezető titkárok szokásos éves találkozóját. 30 ország egyesületéből közel 50-en vettek részt az eseményen, s mindenki nagy meglepetésére az FBN-H elhozta az elsőként átadott Polaris Kupát!

   
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 30., Szerda

Családi történetek: „Az izsáki homoktól a nemzetközi cégbirodalomig”

Tommal már tervezzük egy ideje, hogy útnak indulunk és végig látogatjuk egyesületi tagcsaládjainkat. Családlátogatásaink elsődleges célja, hogy jobban megismerjünk Titeket és lássuk, miben tudná Egyesületünk még jobban támogatni Családotokat. Másodlagos célunk pedig, hogy a többi taggal is jobban megismertessünk Benneteket tanulságos történeteitek megosztásával.

Első célállomásunk Jakabszállás volt, ahol nagy örömünkre hat családtag fogadott bennünket a H. Szabó Családból. Bár mindenki nagyon fáradt volt az esti órákban, mégis a humor és a nevetés végig kísérte egész beszélgetésünket.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2019. Január 11., Péntek

Beszámoló a 14. K&H Klubról (2018. november 28.)

Ékes Ákos (az Üzletfejlesztés vezetője) a november 28.-ai K&H Családi Vállalatok Klubján bevezetőjében beszélt a múlt héten átadott K&H Díjról és a nyertes pályázókról. Kiemelte, hogy idén a legtöbb pályázat a társadalmi felelősségvállalás kategóriában érkezett és a díjat jövőre is meghirdetik majd. A részletekért kattints ide

Örömmel vezette be a nap izgalmas és sokakat érintő témáját, melynek előzménye 4 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A K&H klubok indítását megelőzően ugyanis Ákos ellátogatott 10 családi céghez, akiket többek között a cégeladásról is faggatott és 10-ből 10-en azt válaszolták, szívesen eladnák a cégüket, ha a vevő számukra megfelelő árat kínálna.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Képek itt.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. December 17., Hétfő

Komócsin Lauránál járt a Női Fórum

A coaching abban segít, hogy még sikeresebbek és boldogabbak legyünk, a coach pedig nem más, mint gyémántcsiszoló. 

Fórumvezetőnk, Dóra Hajni jóvoltából egy DIADALmas self-coachingon vehettek részt Egyesületünk női tagjai - mintegy 30-an - november 16-án az első magyar coaching modell megalkotója, Komócsin Laura vezetésével. Laura prezentációját ide kattintva tudod megtekinteni. 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. November 22., Csütörtök