A családi vagyon sorsa nagyon fontos kérdés, az arról szóló rendelkezést nem szabad elodázni – hangsúlyozta előadásában a Magyar Országos Közjegyzői Kamara képviseletében Böröcz Helga a Világgazdaság Magyar vállalatok, családi vállalatok című konferenciáján.

Forrás: www.vg.hu 2018.09.27. (Károly Gábor)

Böröcz Helga szerint sokan még mindig elkövetik azt a hibát, hogy nem rendelkeznek időben a családi vagyonról. A közjegyző személyes tapasztalatai szerint ez mindig csak később történik meg, nem az első nagyobb megszerzett vagyon után. Úgy véli, minden egyes életszakaszban át kell gondolni, hogy melyek azok a tipikus szerződések, amikről érdemes és fontos lenne rendelkezni.

Az okos családfő előrelátó, tervező és racionális – hangsúlyozta Böröcz Helga. A vagyontervezésnek több fázisa van, amiket érdemes átgondolni: az egyik legfontosabb kérdés a házasság, illetve a válás, és hogy az hogyan érinti a családi vállalkozást. 

A közjegyző szerint érdemes kialakítani egy szerződéses mátrixot, illetve a családi alkotmányt.

Vélekedése szerint, amennyiben ezeket a szerződéseket valaki időben létre tudja hozni, semmilyen probléma nem lesz a családi vagyon átörökítésében. A közjegyző a jogi megoldásokban tud segíteni, ugyanis jogot tud biztosítani vita nélkül – a közjegyző független, pártatlan hatóságként tud olyan iratokat készíteni, amelyek okiratként használhatóak. A közjegyző egyik fél mellett sem áll, mindkettőjüket ugyanúgy képviseli, kizárólag a jogszabályok alapján jár el.

Mindenképpen célszerű, hogy a családi vagyonnal kapcsolatos információkat közokiratban rögzítsük – hangsúlyozta a közjegyző. Példája szerint Steven Spielberg körülbelül 100 millió dollárt bukott, mert házassági szerződését egy szalvétára írta. Ezt a bíróság nem fogadta el, ezért az akkori vagyona felét a feleség „elvitte” – ha a felek nem kötnek házassági vagyonjogi szerződést, akkor ez így van.

A szerződés alapvetően a szerződő felek között hatályos, ahhoz, hogy harmadik fél felé is hatályos legyen – például hitelezőkkel szemben is – be kell vezetni a házassági vagyonjogi szerződések nyilvántartásába. A bt.-k, kft.-k öröklése ritkán szabályozott, cégformánként eltérő öröklési szabályok vannak, ráadásul az elhúzódó eljárások miatt sokáig működésképtelenné válhat a vállalkozás – ugyanis nehezen hozzáférhető a hagyatéki vagyon.

Két fő ügylettípust lehet megkülönböztetni: a végintézkedéseket (végrendelet és öröklési szerződések), valamint az élők közötti ügyleteket (ajándékozási-, tartási-, illetve életjáradéki szerződések). A hagyatéki vagyontervezés célja, hogy a vagyon zökkenőmentesen szálljon az örökösökre, valamint a működő vagyontömeg egyben és működőképes maradjon – mondta előadásában Böröcz Helga.

A fórumról

Friss hírek

Beszámoló a 14. KH Klubról (2018. november 28.)

Ékes Ákos (az Üzletfejlesztés vezetője) a november 28.-ai K&H Családi Vállalatok Klubján bevezetőjében beszélt a múlt héten átadott K&H Díjról és a nyertes pályázókról. Kiemelte, hogy idén a legtöbb pályázat a társadalmi felelősségvállalás kategóriában érkezett és a díjat jövőre is meghirdetik majd. A részletekért kattints ide

Örömmel vezette be a nap izgalmas és sokakat érintő témáját, melynek előzménye 4 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A K&H klubok indítását megelőzően ugyanis Ákos ellátogatott 10 családi céghez, akiket többek között a cégeladásról is faggatott és 10-ből 10-en azt válaszolták, szívesen eladnák a cégüket, ha a vevő számukra megfelelő árat kínálna.

Egyesületünket 9 család képviselte az eseményen. Képek itt.

 

Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. December 13., Csütörtök

Komócsin Lauránál járt a Női Fórum

A coaching abban segít, hogy még sikeresebbek és boldogabbak legyünk, a coach pedig nem más, mint gyémántcsiszoló. 

Fórumvezetőnk, Dóra Hajni jóvoltából egy DIADALmas self-coachingon vehettek részt Egyesületünk női tagjai - mintegy 30-an - november 16-án az első magyar coaching modell megalkotója, Komócsin Laura vezetésével. Laura prezentációját ide kattintva tudod megtekinteni. 
Írta: Csidei KrisztinaDátum: 2018. November 22., Csütörtök